WASHINGTON - Amerikaanse militaire aanklagers hebben 22 nieuwe aanklachten ingediend tegen de voormalige soldaat Bradley Manning.

Die wordt ervan verdacht de bron te zijn die honderdduizenden geheime Amerikaanse ambassadeberichten heeft gelekt naar klokkenluiderssite WikiLeaks.

Manning wordt nu onder meer ook beschuldigd van ''hulp aan de vijand'', waar de doodstraf op kan staan. De 23-jarige Manning werd vorig jaar opgepakt en wordt in eenzame opsluiting vastgehouden in een militaire basis in de staat Virginia.

De militaire aanklagers hebben beklemtoond dat ze geen doodstraf zullen eisen. Er lagen sinds juli al twaalf aanklachten tegen Manning. Hij werd beschuldigd van het overtreden van zowel de strafwet als militaire wetgeving.

Inlichtingen

Manning werkte in Irak als militair met een lage rang bij een inlichtingendienst van het leger om informatie te analyseren. Hij zou er trots op zijn geweest met WikiLeaks te communiceren en daar destijds geen geheim van hebben gemaakt.

Maar de aanklagers moeten naar verluidt nog steeds een direct verband aantonen tussen Manning en de publicatie van de stukken. WikiLeaks heeft zijn bron niet prijsgegeven.

Gevaar

De publicatie van vertrouwelijke documenten heeft volgens de Amerikaanse autoriteiten de vijand in de kaart gespeeld en levens in gevaar gebracht en mogelijk levens gekost.

Manning heeft gevoelige informatie op internet verspreid, wetende dat de vijand die ter kennis zou nemen, en hij heeft gegevens gestolen en geknoeid met computers van de overheid.

Lees alles over Wikileaks op onze special