AMSTERDAM - De dochter van de in Iran geëxecuteerde Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami is door de Iraanse veiligheidsdienst onder zware druk gezet.

De vrouw, Banafsheh Najebpour, en haar echtgenoot hebben een spreekverbod opgelegd gekregen. Als ze toch praten met de pers en activisten, dan worden ze gearresteerd.

Dat zegt de in Nederland wonende Iraanse mensenrechtenactivist Sadegh Nageshkar, die in nauw contact staat met de in Teheran woonachtige Najebpour, tegen de Wereldomroep.

Nageshkar zegt dinsdag telefonisch contact te hebben gehad met de dochter van Bahrami.

Executie

Najebpour werd eind januari na de executie van haar moeder en alle publiciteit die daarop volgde door de veiligheidsdienst op het matje geroepen.

Uit angst voor represailles besloot de vrouw de afgelopen weken niet naar buiten te treden met haar verhaal.

Zwart maken

De Iraanse veiligheidsdienst zou verder hebben gedreigd met publicaties om Bahrami zwart te maken. Zo zou worden gewerkt aan een documentaire op de televisie over dubieuze seksuele relaties die ze zou hebben gehad en haar vermeende cocaïnegebruik.

De dochter van Bahrami zegt verder teleurgesteld te zijn in de Nederlandse regering. De afgelopen weken zou er geen contact zijn geweest met de Nederlandse ambassade in teheran.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tegenover de Wereldomroep verklaard de zaak te onderzoeken.