BRUSSEL - Wouter Beke, de leider van de Vlaamse christendemocratische CD&V, mag gaan proberen de Belgische staat te hervormen, wat dan ook moet leiden tot een nieuwe Belgische regering.

Koning Albert II gaf Beke woensdagmiddag als onderhandelingsopdracht een akkoord over een staatshervorming voor te bereiden. Dat maakte het koninklijk paleis bekend.

De Belgische formatie, de langste ter wereld ooit, werd eerder al geleid door vertegenwoordigers van de Vlaams-nationalistische N-VA, de PS (Franstalige socialisten) en de SP.A (Vlaamse socialisten).

Een christendemocraat kwam tot dusver nog niet aan bod. De CD&V is de partij van premier Yves Leterme, die het land al ruim tien maanden demissionair bestuurt.

Reynders

Beke volgt de Franstalige liberaal Didier Reynders op, die de afgelopen maand als informateur tevergeefs probeerde een doorbraak te bereiken in de politieke impasse na de verkiezingen van 13 juni.

Koninklijk onderhandelaar Beke wil de weg voorbereiden voor iemand die daadwerkelijk een regering moet gaan vormen.

Op een korte persconferentie riep hij de partijen op verantwoordelijkheid te tonen. Beke benadrukte dat hij alleen kan slagen als de negen betrokken partijen ''actief meewerken aan een oplossing.''

De Wever

Beke gaat bij zijn poging nauw samenwerken met de voorzitters van de twee grootste partijen, Bart De Wever van de N-VA en Elio Di Rupo van de PS.

De koning gaf Beke geen deadline, in tegenstelling tot Reynders die aanvankelijk twee weken kreeg.