AMSTERDAM - Muammar Kaddafi verschijnt woensdagmiddag opnieuw op de staatstelevisie. De omstreden Libische leider viert de stichting van zijn zelfbedachte staatsvorm, woensdag precies 34 jaar geleden.

"We dagen de wereld uit om te bewijzen dat ik een autoritair bewind voer. De macht is in handen van de Libische bevolking", aldus Kaddafi. Om zijn woorden kracht bij te zetten wijst de Libische leider op de geschiedenis: "In 1977 heb ik de macht overgedragen aan de Libiërs. De regering heeft sindsdien geen gezag meer."

Volgens Kaddafi heeft hij Libië destijds bevrijd. "We hebben de olievelden bevrijd uit Westerse handen en overgedragen aan de bevolking", aldus de omstreden leider. "De Libische bevolking is vrij om de macht uit te oefenen."

Jamahiriya

Op 2 maart 1977 doopte Kaddafi van Libië tot een ‘Jamahiriya’. Dit woord wordt meestal vertaald als Volksrepubliek of Republiek van de Massa.

Volgens Kaddafi kan zijn land niet worden geleid door koningen of presidenten. "De Koran is de fundering van het politieke syteem dat is gebaseerd op gezag door de bevolking. Ik ben slechts een symbool."

Op beelden van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera is te zien hoe Kaddafi door toeschouwers in de zaal in Tripoli wordt toegejuicht, terwijl demonstranten in Benghazi schreeuwen en borden ophouden met teksten als 'hij is aan het liegen'.

Betogingen

Sinds januari wankelt zijn bewind door een volksopstand. Het regime wil daar echter niets van weten.

Kaddafi noemt de betogingen in Libië "onacceptabel". Opnieuw kondigt hij aan geweld niet te schuwen om de protesten tegen zijn regime de kop in te drukken. Bron van veel kwaad zijn volgens Kaddafi de buitenlandse media.

"Buitenlandse media en buitenlandse troepen zijn tegen me. Niemand in Libië wil me weg hebben. Ze zijn bereid om voor me te sterven." In zijn toespraak gaf Kaddafi al-Qaeda opnieuw de schuld van de opstand. De rebellen worden aangevoerd door radicale moslims, aldus de kolonel.

Dat laatste werd vrijwel onmiddellijk door de Britse premier David Cameron tegengesproken, meldt de BBC. "Het zijn niet de extremisten, maar de hele Libische bevolking", zei Cameron tegen zijn parlement.

Barroso

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zei tijdens een persconferentie dat hij wil dat de Libische dictator opstapt.

''De totaal onaanvaardbare gebeurtenissen in Libië maken het pijnlijk duidelijk dat Kaddafi deel van het probleem is en niet van de oplossing'', zei Barroso.

Vertrek

Tegenstanders van Kaddafi roepen al weken om zijn omiddellijke vertrek. De demonstranten eisen democratische hervormingen. Hoewel de precieze situatie in het voor buitenlanders en journalisten moeilijk toegankelijke Libië vaak onduidelijk is, kan uit verschillende berichten worden opgemaakt dat de opstand al meer dan duizend levens heeft geëist.

Het regime schrikt er niet voor terug de protesten met harde hand de kop in te drukken. De oppositie is tot nu toe vooral succesvol in het oosten van Libië bij de grens met Egypte, daar controleren de betogers de belangrijkste steden.

Woensdag zijn er in het oost-Libische Brega echter wel weer gevechten uitgebroken tussen voor- en tegenstanders van Kaddafi. Ook zijn er meldingen van een bombardement door regeringstroepen op de stad Ajdabiyah.

In eerdere televisietoespraken meldde Kaddafi herhaaldelijk dat hij niet van plan is zijn positie op te geven. Hij ziet zichzelf als een revolutionair leider, zo zei hij eerder ook al. "Ik blijf vechten tot de laatste druppel van mijn bloed."

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special.

Volg Twitterberichten over het Midden-Oosten via NUlive.

Toespraak Kaddafi