BENGHAZI - Troepen van de Libische leider Muammar Kaddafi zijn woensdag opgetrokken naar het oosten van het land. Ze vielen daar de plaats Brega aan.

De situatie bij het stadje met olie-installaties, een vliegveld en een haven is onduidelijk. Getuigen en opstandelingenleiders zeggen dat de rebellen de troepen van Kaddafi hebben teruggedrongen.

De Arabische nieuwszender al-Jazeera meldde eerder dat de troepen van Kaddafi de stad onder controle hadden. De Libische staatstelevisie meldde dat ook.

De militairen en huurlingen van Kaddafi zouden tanks en artillerie hebben ingezet. Vliegtuigen zouden verder de grotere stad Ajdabiyah bombarderen, een plaats in de omgeving waar de rebellen een militair kamp en een wapendepot in handen hebben.

De verdedigers van de stad verwachten een aanval.

No-flyzone

Een aantal NAVO-lidstaten is bezig noodplannen op te stellen voor het geval de internationale gemeenschap besluit een no-flyzone in te stellen boven Libië.

Dat hebben diplomaten woensdag gezegd. De plannen zijn gebaseerd op de no-flyzone die in de jaren negentig boven de Balkan werd ingesteld.

De NAVO heeft eerder gezegd dat een no-flyzone alleen kan worden ingesteld onder een helder mandaat van de VN-Veiligheidsraad. Het is echter onwaarschijnlijk dat de Veiligheidsraad instemt met een no-flyzone, omdat Rusland - dat vetorecht heeft - tegen het plan is.

Bombardementen

Toch zijn volgens de diplomaten onder andere de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bezig met noodplannen die moeten voorkomen dat het regime van Muammar Kaddafi de bevolking bombardeert.

Bij de planning baseert men zich op de no-flyzone die in 1993 boven Bosnië werd ingesteld en waarvoor de VN een mandaat hadden verleend. De diplomaten zeiden dat bij de planning echter ook wordt gedacht aan het luchtoffensief dat de NAVO in 1999 inzette boven Joegoslavië. Voor dit offensief verleenden de VN geen mandaat.

"Het is duidelijk dat er dergelijke discussies worden gevoerd en dat er wordt gewerkt aan noodplannen, maar er is nog geen besluit genomen", aldus een van de diplomaten die anoniem wilde blijven.

Profiel Libië

Alles over de situatie in het Midden-Oosten op onze special