BAMAKO/KIDAL - De Libische leider Muammar Kaddafi werft in de Sahara op grote schaal jonge Toeareg om te vechten voor zijn wankelende regime. Dit stellen regeringsfunctionarissen in het noordoosten van Mali.

Er zit volgens hen een hele organisatie achter de trek van jonge Toeareg naar Libië, waar ze geld en wapens krijgen.

''We zijn erg bezorgd, want ongeacht of Kaddafi wint of verliest, dit heeft straks consequenties voor ons'', zei Abdou Salam Ag Assalat, voorzitter van de regionale volksvertegenwoordiging in Kidal in het noordoosten van Mali.

Hij vreest het ergste wanneer de jongeren terugkeren met wapens en de regio mogelijk destabiliseren. De autoriteiten pogen de uittocht tegen te gaan en vooral voormalige rebellen ervan te weerhouden naar Libië te gaan maar dat is moeilijk.

Vliegreizen

''Kaddafi's lange arm is hier aan het werk, hij weet wie te benaderen. Ze gaan in groepen op reis. Naar verluidt zijn er zelfs vliegreizen naar Libië vanuit Tsjaad''.

De circa 1,5 miljoen Toeareg zijn nomadische Berbers, die leven in een gebied dat is verspreid over Niger, Mali, Algerije, Libië en Burkina Faso. Deze moslims staan er bekend om dat niet de vrouwen maar de mannen een sluier voor hun gezicht dragen.

De afgelopen decennia kwamen Toearegrebellen verschillende keren in opstand tegen de autoriteiten van Mali en Niger.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten