ROME - De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden moet het Constitutioneel Hof inschakelen om de Rubygatezaak tegen premier Silvio Berlusconi in Milaan te stoppen. Dit schreven de fractievoorzitters van de centrumrechtse meerderheid dinsdag in een brief aan Kamervoorzitter Gianfranco Fini.

Een onderzoeksrechter in Milaan had toestemming gegeven voor berechting van Berlusconi wegens ambtsmisbruik.

De premier had volgens hem misbruik gemaakt van zijn functie door persoonlijk de politie in Milaan te bellen om het bevriende Marokkaanse escortmeisje Ruby vrij te krijgen.

Zij zou een kleindochter van de toenmalige Egyptische president Mubarak zijn, aldus de premier die waarschuwde voor een diplomatiek incident.

Speciaal ministertribunaal

De coalitie vindt dat de zaak voor een speciaal ministerstribunaal hoort, dat bewindslieden berecht voor ambtsmisdrijven die tijdens de uitoefening van de functie zijn gepleegd.

De centrumrechtse meerderheid in het parlement kan strafvervolging voor het ministerstribunaal met een stemming tegenhouden.

Privébelang

De onderzoeksrechter in Milaan vond echter dat Berlusconi niet handelde in uitoefening van zijn functie, maar uit privébelang, omdat hij wilde voorkomen dat Ruby de politie zou vertellen over verboden bevordering van prostitutie van minderjarigen tijdens de seksfeestjes bij Berlusconi thuis.

Daarom gelastte de onderzoeksrechter dat het Rubygateproces op 6 april voor de gewone rechter in Milaan begint.

Brief

De fractievoorzitters van centrumrechts schreven dinsdag in hun brief aan de Kamervoorzitter dat de onderzoeksrechter daarmee op de stoel van de Kamer is gaan zitten.

Daarom willen zij dat Fini de vermeende schending van de rechten van het parlement laat voorleggen aan het Constitutioneel Hof, zo meldden Italiaanse media.

Schande

De oppositie sprak schande van de zoveelste poging het nieuwe proces tegen Berlusconi te stoppen. Volgens centrumlinks is de stelling dat Berlusconi met zijn telefoontje handelde in het openbaar belang, belachelijk en vernederend voor het parlement.

''De hele wereld heeft ons hierom uitgelachen'', aldus Dario Franceschini, fractievoorzitter van de Democratische Partij. ''Als Berlusconi moet ingrijpen voor een kleindochter van een buitenlands staatshoofd, moet hij een consul of de geheime dienst sturen en niet een meisje die haar laat logeren bij een Braziliaanse prostituee.''