AMSTERDAM - Het verlenen van luchtsteun in Libië door het Amerikaanse leger is een 'mogelijkheid'. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton dinsdag gezegd. Ze erkende echter wel dat deze mogelijkheid op problemen kan stuiten.

De Arabische Liga werkt ondertussen aan een resolutie waarmee militair ingrijpen wordt afgekeurd.

De chef van het Amerikaanse Central Command in het Midden-Oosten James Mattis zei dinsdag voor een speciale commissie van het Congres dat het leger de Libische luchtverdedigingsinstallaties zou moeten uitschakelen om een eventuele no-flyzone te kunnen handhaven.

Een dergelijke maatregel moet het Libische regime ervan weerhouden om de Libische bevolking te bombarderen. Er is echter nog geen overeenstemming over het instellen van de no-flyzone. Onder andere Rusland is tegen de maatregel.

Vragen

De Libische rebellenleiders in de oostelijke stad Benghazi verliezen intussen de hoop dat een volksopstand alleen het bewind van Muammar Kaddafi ten val kan brengen. Ze overwegen dan ook luchtsteun te vragen aan de internationale gemeenschap.

Dat liet woordvoerster Salwa Bughaighi dinsdag weten. ''Er is geen balans tussen onze troepen en die van Kaddafi", zei ze.

Volgende stappen

De rebellen overlegden dinsdag urenlang over hun volgende stappen. Volgens Bughaighi wil de rebellencoalitie mogelijk een no-flyzone vragen. Andere bronnen meldden dinsdag dat de opstandelingen mogelijk om aanvallen op strategische doelen zullen verzoeken.

Rebellen in Benghazi lieten maandag nog weten het alleen af te kunnen. Een politicologe van de universiteit in Benghazi zei toen dat ''het voorbeeld van Irak iedereen in de Arabische wereld afschrikt".

Resolutie

De Arabische Liga werkt ondertussen aan een resolutie over militair ingrijpen door de internationale gemeenschap. De Liga is tegen het instellen van een no-flyzone en komt woensdag bijeen in Caïro om te stemmen over de resolutie.

In de resolutie wordt ook opgeroepen tot eenheid in Libië en wordt het sturen van hulpgoederen naar het Noord-Afrikaanse land goedgekeurd.

Bombardementen

De Libische leider Muammar Kaddafi probeert de nu al twee weken durende onrust in het land de kop in te drukken. Hij heeft bombardementen laten uitvoeren, elitetroepen en het leger ingezet, maar is desondanks de controle over grote delen van het land kwijtgeraakt.

Clinton waarschuwde dinsdag dat Libië het risico loopt verwikkeld te raken in een 'langdurige burgeroorlog'. Zij is van mening dat de Verenigde Staten voorop moeten gaan bij het formuleren van een internationaal antwoord op de crisis in het land.

Profiel Libië

Lees alles over de situatie in het Midden-Oosten in onze special