AMSTERDAM - De Belgische informateur Didier Reynders is dinsdag door koning Albert II ontslagen van zijn informatieopdracht. Reynders ging eerder dinsdag naar het kasteel van de koning in Laken om een eindverslag uit te brengen van zijn informatiepoging.

Dat hebben Belgische media gemeld.

De koning heeft nog geen nieuwe informateur benoemd. Volgens Reynders is het noodzakelijk om weer met alle partijen aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.

Hij wilde niet ingaan op de onderhandelingen, om deze 'een kans te geven', zo zei hij na afloop van de bespreking.

Communautair akkoord

Reynders kreeg op 2 februari als opdracht mee te zoeken naar een communautair akkoord, waarbij moest worden bekeken of de verschillende partijen het eens kunnen worden over de herfinanciering van Brussel, de toekomst van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde, de overdracht van de bevoegdheden aan de gewesten en een degelijke financiering van de federale staat.

Het akkoord moet leiden tot de zesde grote staatshervorming van België. Op 16 februari werd de opdracht van Reynders door koning Albert verlengd. Reynders kreeg twee weken de tijd om zijn verslag te 'vervolledigen en preciseren'. Dit verslag presenteerde hij dinsdag aan de koning.