AMSTERDAM - De Spaanse politie heeft vier veronderstelde leden van de Baskische terreurgroep ETA gearresteerd die aansprakelijk worden gehouden voor vier aanslagen in de afgelopen jaren.

Dit heeft minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Perez Rubalcaba dinsdag gezegd. Hij noemt de arrestaties 'enorm belangrijk'.

Bij de politieactie in de noordelijke Baskische provincie Vizcaya heeft de politie ook tweehonderd kilo explosieven en ander materiaal voor de vervaardiging van bommen in beslag genomen.

Aanslagen

De Spaanse krant El Pais meldt dat de verdachten gezocht werden in verband met meerdere aanslagen waaronder de moord op een anti-terrorismeagent in 2009 en een autobom bij een kazerne van de Guarda Civil in de noordelijke stad Burgos in hetzelfde jaar.

Rubalcaba wilde de berichten van El Pais niet bevestigen en zei alleen te hopen dat de arrestatie van de mannen zal helpen enkele onopgeloste zaken af te kunnen sluiten.

Staakt-het-vuren

De ETA kondigde in januari een staakt-het-vuren af, maar de Spaanse overheid eist dat de groepering de wapens neerlegt en zichzelf opheft. Volgens Rubalcaba is de politieactie een duidelijk teken dat de Spaanse strijd tegen terrorisme niet is veranderd.

"Die is niet veranderd, omdat de ETA het gebruik van geweld niet definitief heeft afgezworen. Zij heeft het gebruik van wapens niet afgezworen en tot het zo ver is zullen de politie en de Guardia Civil doorgaan hen één voor één te arresteren totdat hier voorgoed een einde aan komt."

De ETA heeft sinds de jaren 60 meer dan 825 mensen gedood in hun strijd voor een onafhankelijk Baskenland. Spanje, de Europese Unie en de Verenigde Staten beschouwen de ETA als een terroristische organisatie.