GENEVE - Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr heeft de situatie aan de Libische grens met Tunesië een kritiek punt bereikt. Sinds 20 februari vluchtten 70.000 tot 75.000 mensen over deze grens om aan het geweld in Libië te ontsnappen.

Volgens een zegsvrouw van de Unhcr staken maandag 14.000 mensen de grens over, het hoogste aantal op een dag tot dusver. Ze verwacht dat dinsdag tussen de 10.000 en 15.000 mensen over de grens zullen komen.

Het gaat voornamelijk om buitenlanders die werkzaam zijn in het Noord-Afrikaanse land. Toen de crisis uitbrak, werkten er circa 1,5 miljoen buitenlanders.

Aan de grens verblijven al tienduizenden mensen. De opvang van al deze mensen wordt steeds moeilijker. Het is van ''cruciaal belang'' dat ze doorreizen en niet aan de grens blijven steken, aldus de Unhcr.

De hygiënische toestand is precair, evenals de watervoorziening. Er worden 1500 tenten opgezet om 12.000 mensen onderdak te bieden. 's Nachts is het erg koud.

Geen toegang

Overigens verblijven aan de Libische kant van de grens al drie dagen een groot aantal mensen dat geen toegang krijgt tot Tunesië. Het gaat vooral om mensen uit landen van beneden de Sahara. De grens aan Tunesische kant wordt bewaakt door lokale vrijwilligers.

De Unhcr onderhandelt met ze over de toelating van de groep. Gevluchte zwarte Afrikanen maken melding van aanvallen. Libische burgers zouden hen associëren met huurlingen in dienst van Kaddafi.

Egypte

De situatie aan de grens met Egypte is een stuk beter. Daar passeerden sinds 19 februari ongeveer 69.000 mensen, van wie de meerderheid Egyptenaren. De meesten zijn al verder gereisd. Nog drieduizend mensen verblijven hier aan de grens wachtend op verder transport.

In Libië is de bevolking in opstand gekomen tegen het bewind van Muammar Kaddafi die sinds 1969 aan de macht is. Het oosten van het land is in handen van de opstandelingen.

Buitenlanders

De Unhcr maakt zich verder zorgen over buitenlanders die vastzitten in Libië. ''Er zijn geen vliegtuigen en boten om mensen te evacueren uit door oorlog geteisterde of erg arme landen'', aldus de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen António Guterres.

Hij riep regeringen op stil te staan bij de behoeften van alle kwetsbare mensen en niet slechts hun eigen onderdanen te evacueren.