BERLIJN - De Duitse minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg heeft afstand gedaan van zijn ambt. Dat zei hij dinsdag tegen verslaggevers in Berlijn.

De christendemocraat Zu Guttenberg moest vorige week zijn doctorstitel afstaan. In zijn dissertatie had hij meerdere teksten overgenomen zonder bronvermelding.

Bondskanselier Angela Merkel heeft haar minister van Defensie steeds in bescherming genomen. De oppositie drong aan op het ontslag van Zu Guttenberg, tot dinsdag zonder succes.

Populair

Ondanks de plagiaataffaire is de CSU-politicus Zu Guttenberg de populairste bewindspersoon van Duitsland. In de peilingen scoorde hij nog altijd beter dan Merkel.

Zu Guttenberg heeft toegegeven dat hij op een ''kennelijk zeer foutieve'' manier heeft gehandeld die in strijd is met de wetenschappelijke ethiek. Hij dacht ten onrechte dat hij zijn politieke werk en een gezin met jonge kinderen kon combineren met een promotie, aldus de baron. Hij heeft zijn titel ingeleverd.

Reactie Merkel

Het aftreden van Zu Guttenberg heeft bondskanselier Merkel verrast. Ze zei dat het vertrek van Zu Guttenberg haar en veel andere Duitsers treurig stemt. ''Guttenberg was in staat om de harten van de mensen te raken'', zei Merkel. Ze voegde eraan toe dat er nog geen opvolger voor de minister van Defensie is.

Beveiligd

De dissertatie van zu Guttenberg wordt beter beveiligd door de Universiteit van Münster. Het proefschrift wordt verplaatst naar een leeszaal met bewaking. Dat heeft de directrice van de universiteitsbibliotheek dinsdag gezegd.

Het proefschrift is op dit moment nog uitgeleend. Daarna gebeurt dat niet meer.

Zu Guttenberg promoveerde in 2007 aan de Universiteit van Bayreuth op het onderwerp Grondwet en sociaal contract - constitutionele ontwikkelingsstappen in de VS en de EU. Destijds leverde het proefschrift hem het hoogste cijfer op, summa cum laude.

'Plagiaatminister' treedt af