CHRISTCHURCH - Met twee minuten stilte zijn dinsdag in Nieuw-Zeeland de doden herdacht die precies een week eerder bij een zware aardbeving vielen.

De Nieuw-Zeelandse premier John Key noemde het bij de plechtigheid in de zwaar getroffen stad Christchurch ''een erg somber moment, maar ook een moment van wederopbouw''.

In hele het land verzamelden zich mensen in kerken voor de herdenking. In de hoofdstad Wellington herdacht een grote menige de slachtoffers in en rond de kathedraal van de stad.

Er wordt gevreesd dat bij de aardbeving 240 mensen om het leven zijn gekomen. Het officiële dodental is vooralsnog 154. Tal van vermisten worden nog onder het puin vermoed, terwijl reddingswerkers verder zoeken. Aangenomen wordt dat er geen overlevenden meer worden aangetroffen.

Kaartenhuizen

Key heeft een onderzoek aangekondigd waarom gebouwen als kaartenhuizen in elkaar stortten, terwijl Christchurch op het zuidelijk eiland zich bestand tegen aardbevingen waande. De omvang van de verwoestingen in Christchurch, de tweede stad van het land, heeft velen geschokt.

Reddingswerkers in de ruïnes van de kathedraal van Christchurch hebben dinsdagmorgen onderin een verwoest standbeeld een metalen cylinder en een glazen fles gevonden. Die zijn er waarschijnlijk meer dan honderd jaar geleden ingestopt bij de bouw van de afgelopen week verwoeste kerk.

Dinsdag was er op het zuidelijk eiland nog een naschok met een kracht van 4,3 op de schaal van Richter.

Herdenking Christchurch