PHOENIX - Professoren mogen gewapend voor de klas, als plannen in meer dan tien Amerikaanse staten doorgaan. De hoogleraren en oudere studenten kunnen zich dan verdedigen als er weer iemand om zich heen schiet op de campus, zo denken Republikeinse politici.

''Als gezagsgetrouwe, verantwoordelijke volwassenen zichzelf kunnen verdedigen, zal dat criminaliteit afschrikken'', zei de Republikeinse senator Jack Harper uit Arizona op de site van de New York Times.

Maar de drie universiteiten in zijn staat Arizona zijn tegen het plan. Zij willen de wapens juist buiten de campus houden, niet erbinnen.

De wetsvoorstellen kregen een impuls door recente schietpartijen. In januari schoot een student zes mensen dood, onder wie een parlementslid, bij een winkel in Tucson in Arizona.

Dood schieten

Op 14 februari werd een student in Phoenix (Arizona) overmeesterd vlak voordat hij een leraar wilde doden. In 2002 slaagde een student er wel in om drie hoogleraren dood te schieten in dezelfde staat.

De Amerikaanse staat Utah is tot dusver de enige staat die al langer wapens op school toelaat. Zelfs voor studenten. De jongeren moeten hun wapen wel verborgen houden en een vergunning hebben.

Machtige wapenlobby

De machtige wapenlobby in de VS verwacht dat Texas de volgende staat is die wapens toestaat. De half miljoen studenten kunnen hier dan dus naast hun broodtrommel en laptop, ook een vuurwapen meenemen in hun tas.

Kritiek komt er van de Brady Campaign to Prevent Gun Violence. De groep is vernoemd naar de persmedewerker Jim Brady, die bijna zijn leven verloor toen president Ronald Reagan in 1981 werd neergeschoten.

Pistool

''In de studentenleeftijd, van 18 tot 24, zijn de piekjaren voor drank- en drugsgebruik, zelfmoordpogingen en andere psychische problemen. Een zuipende en druggebruikende student is al erg genoeg. Laten we die geen pistool geven'', zei een woordvoerder tegen de krant Washington Examiner.