BELGRADO - De Libische leider Muammar Kaddafi zegt dat er helemaal geen onrust is in Libië. ''Het Libische volk steunt mij. Kleine groepen rebellen zijn omsingeld en worden aangepakt'', zei Kaddafi zondag tegen het Servische tv-station Pink.

Volgens hem zijn er nu geen gevechten. ''Er zijn geen incidenten momenteel. Libië is compleet rustig. Er is niets ongewoons'', zei Kaddafi in het telefonische interview, dat tien minuten duurde.

Hij zei wel dat er mensen waren vermoord door terroristen. Die terroristen zijn zonder twijfel lid van al-Qaeda, zei de Libische leider.

Kaddafi zei verder dat de sancties van de VN-Veiligheidsraad ongeldig zijn. ''De resolutie stemt niet overeen met het VN-verdrag. De Verenigde Naties mogen zich niet bemoeien met de interne zaken van een land'', zei hij.

Onderzoeken

Kaddafi meent dat de wereld ''beslissingen neemt op basis van nieuwsberichten''. Hij vindt dat een commissie van de Verenigde Naties de situatie in Libië moet onderzoeken.

De Veiligheidsraad besloot dat Kaddafi niet meer mag reizen, geen geld mag overboeken en geen wapens mag ontvangen.

Ter plaatse

De leider, die Libië al 41 jaar leidt na een staatsgreep, herhaalde dat hij het land niet zal verlaten. ''Ik ben hier, ik ga niet weg'', meldde hij, naar eigen zeggen vanuit zijn kantoor in de hoofdstad Tripoli.

Anders dan Kaddafi beweert, is er wel degelijk onrust volgens talrijke buitenlandse journalisten ter plaatse. Vele steden zijn in handen van opstandelingen. Politie en leger lijken zich te hebben teruggetrokken uit delen van Tripoli.

Tegoeden bevriezen

Groot-Brittannië bevriest de tegoeden van de Libische leider Muammar Kaddafi en leden van zijn familie. Dat maakte minister van Financiën George Osborne zondag bekend.

''Ik heb vandaag actie ondernomen om de activa van kolonel Kaddafi en zijn familie in Groot-Brittannië te bevriezen. Zo kunnen ze niet gebruikt worden tegen het belang van het Libische volk", aldus Osborne.

Groot-Brittannië komt zo tegemoet aan een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De vijftien leden besloten zondag unaniem tot bevriezing van tegoeden van de Kaddafi-familie in het buitenland, een reisverbod en een onderzoek van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag naar het geweld in Libië.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special.

Profiel Libië