CHRISTCHURCH - Sinds de verwoestende aardbeving in Nieuw-Zeeland van dinsdag zijn 144 lichamen geborgen. Dat meldde de politie zaterdag. Meer dan tweehonderd mensen worden nog vermist.

De reddingswerkers hebben sinds woensdagmiddag al geen overlevenden meer gevonden. De hoop dat mensen de ramp overleefd hebben is dan ook vervlogen.

De aardbeving heeft naar schatting voor omgerekend 5,5 miljard euro schade veroorzaakt. Een op de drie gebouwen in Christchurch zal moeten worden herbouwd.

De autoriteiten in Nieuw-Zeeland spreken van de ergste natuurramp sinds 1931, toen een aardbeving aan 256 mensen het leven kostte.

Huiselijk geweld

De politie in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch krijgt sinds de verwoestende aardbeving van dinsdag meer meldingen binnen van huiselijk geweld. De stress van de ramp begint zijn tol te eisen, aldus een woordvoerder van de politie zaterdag.

Na de beving in september nam het aantal meldingen al met 50 procent toe, maar sinds dinsdag neemt de politie een nieuwe golf van huiselijk geweld waar. Veel mensen zijn dakloos geraakt of hebben geen elektriciteit, wat leidt tot veel spanning.

Fles

Ook stelde de politie vast dat een deel van de getroffenen naar de fles grijpt om met de problemen om te gaan.

''De stress en het trauma van de aardbeving van dinsdag eist logischerwijs zijn tol. De aanhoudende naschokken verergeren de vermoeidheid en emotionele uitputting'', aldus Dave Cliff van de politie.

''Maar huiselijk geweld is onder geen enkele omstandigheid goed te keuren en het is belangrijk dat deze situaties niet escaleren.''

Zelfmoorden

Volgens artsen piekte na de eerste beving ook het aantal zelfmoorden en pogingen daartoe. Dat is dit keer nog niet vastgesteld.

''De ramp van dinsdag heeft veel mensen zeer, zeer kwetsbaar en angstig gemaakt'', aldus David Meates, hoofd van de regionale gezondheidsdiensten.