WASHINGTON - De Verenigde Staten stellen eenzijdig sancties in tegen Libië. President Barack Obama maakte vrijdag bekend geld en eigendommen van de familie Kaddafi in de Verenigde Staten in beslag te gaan nemen.

Volgens Obama zijn de maatregelen vooral gericht op de Libische leider Muammar Kaddafi en zijn overheid en familie en niet tegen het Libische volk, dat al dagenlang strijdt voor het vertrek van het regime.

''Kaddafi en zijn overheid hebben de internationale normen en elke vorm van fatsoen geschonden en moeten daarvoor verantwoordelijk worden gehouden'', aldus Obama.

Obama maakte de sancties bekend, kort nadat honderden Amerikanen Libië waren ontvlucht. Ze vertrokken per vliegtuig en veerboot, samen met mensen van andere nationaliteiten. De Amerikanen sloten daarop hun ambassade in Tripoli ''om veiligheidsredenen''.

Internationaal

De VS sturen ook in internationaal verband aan op maatregelen tegen het regime Kaddafi. ''Wij nemen het initiatief tot een aantal maatregelen op unilateraal en multilateraal niveau om het bewind in Libië onder druk te zetten, zodat het stopt met het uitmoorden van het eigen volk'', aldus een zegsman van het Witte Huis kort voor de toespraak van Obama.

De woordvoerder zei dat de VS in ieder geval de toch al zeer beperkte militaire samenwerking met Libië stopzetten. Amerikaanse banken hebben opdracht gekregen alert te zijn op eventuele grote sommen geld die plotseling uit het land worden weggesluisd.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special.