TRIPOLI - Delen van Tripoli zijn onder controle van antiregeringsbetogers. Dat heeft een inwoner van de Libische hoofdstad gemeld.

Een andere getuige meldde dat de politie en het leger massaal controlepunten op de snelweg tussen het militaire vliegveld Mitiga en Tripoli hebben ingericht. Alle passerende voertuigen zouden worden gecontroleerd.

Eerder maakten verschillende inwoners van Tripoli melding van duizenden mensen die betoogden tegen de Libische leider Muammar Kaddafi nabij vliegveld Mitiga.

Op Twitter werd veelvuldig gemeld dat duizenden betogers vanuit het oosten, dat zo goed als in handen van de tegenstanders van Kaddafi is, op weg zijn naar het centrum van Tripoli. Kaddafi hield daar vrijdagavond een toespraak, waarin hij zijn aanhangers opzweepte te vechten tegen ''de vijand''.

Oprukken

Ondertussen rukken de betogers steeds verder op. Een getuige meldt dat in drie plaatsen, Yefren, Zenten en Jaduin in de Nafusa-bergen op 150 kilometer ten zuidwesten van Tripoli, de aanhang van Kaddafi verdreven is.

''Alle mensen in de Westerse Bergen (Nafusa-bergen) hebben lokale comités opgezet om henzelf te organiseren. Ze regelen beveiliging en alle andere zaken autonoom'', aldus de man. In die regio woont een grote Berberse minderheid.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special.