AMSTERDAM - Betogingen in de Libische hoofdstad Tripoli hebben volgens de Arabische nieuwszender Al-Jazeera vrijdag aan tenminste zes mensen het leven gekost. Een onbekend aantal mensen is gewond geraakt.

Een getuige meldt aan persbureau Reuters dat hij vijf doden heeft gezien in de wijk Janzour in het westen van Tripoli. Al-Jazeera weet te melden dat er vrijdagmiddag tienduizenden mensen op de been zijn in de Libische hoofdstad.

De oppositie probeert vrijdag opnieuw om Tripoli 'in handen' te krijgen.

Het lijkt erop dat Kaddafi de over steeds meer delen van zijn land de controle is kwijtgeraakt. Nadat hij eerder deze maand al zijn gezag verloor over steden in het oosten bij de grens met Egypte, vielen deze week ook de West-Libische steden Misrata en Zuara in handen van de betogers.

Onbevestigde berichten melden vrijdagmiddag dat de oppositie nu ook de controle over luchthaven Mitiga nabij Tripoli heeft veroverd. Bronnen melden aan Reuters dat bovendien de oliestad Brega in handen van de betogers is.

Gewelddadig

Tegenstanders van het regime van de dictatoriale leider Muammar Kaddafi roepen al een paar weken om zijn vertrek. De demonstraties gaan er zeer gewelddadig aan toe.

Hoewel de precieze situatie in het voor buitenlanders en journalisten moeilijk toegankelijke Libië onduidelijk is, komen er steeds meer berichten naar buiten waaruit kan worden opgemaakt dat er al zeker duizend doden moeten zijn gevallen.

Loonsverhoging

Om de opstandelingen tegemoet te komen heeft Kaddafi's regering vrijdag opdracht gegeven tot het verstrekken van subsidies, extraatjes en loonsverhogingen. De staatstelevisie berichtte dat gezinnen bijvoorbeeld omgerekend ongeveer 375 euro extra krijgen om de onlangs gestegen voedselprijzen te compenseren.

Tal van loonsverhogingen zijn bovendien in het vooruitzicht gesteld en sommige werknemers in de publieke sector krijgen volgens de meldingen 150 procent meer loon. Bij meldingen van de staatstelevisie moet overigens een slag om de arm worden gehouden, de zender wordt veelal gebruikt voor propaganda.

Toespraken

Aan opstappen lijkt Kaddafi niet te denken. In diverse toespraken op de staatstelevisie liet hij deze week weten zijn land niet te zullen verlaten en te willen sterven als martelaar.

In een warrig telefoongesprek met de omroep herhaalde hij donderdag zijn eerder geventileerde opvatting dat de jongeren die tegen hem in protest komen zijn "gedrogeerd door buitenlandse vijanden.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special.

Betogingen Libië