ERMELO - Said Musa, die zich in het islamitische Afghanistan heeft bekeerd tot het christendom, is vrijgelaten. Dat heeft de Nederlandse christelijke organisatie Open Doors donderdag laten weten.

De vrijlating is donderdagavond bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Musa werd vorig jaar mei opgepakt omdat hij zich bekeerde tot het christendom. Hij dreigde de doodstraf te krijgen. Volgens Open Doors is Musa Afghanistan intussen ontvlucht.

Het ministerie doet in het belang van de veiligheid van betrokkenen verder geen mededelingen.

Trainingsmissie

Het lot van Musa en een andere bekeerde Afghaanse man woog voor de ChristenUnie in de Tweede Kamer zwaar bij de instemming met de politietrainingsmissie naar Noord-Afghanistan.

Het kabinet zegde in het debat eind januari toe zich voor de religieuze minderheid in Afghanistan te zullen inzetten. Zo zal er een juridisch expert meegaan naar Kunduz die zich speciaal op dit onderwerp richt.

Asiel

De ChristenUnie vroeg premier Mark Rutte begin februari alsnog om zich persoonlijk in te zetten voor de twee mannen. Rutte zegde toe dat Nederland er alles aan doet om te voorkomen dat de doodstraf wordt opgelegd. De Afghaanse christen Shoib Assadullah zit nog wel vast volgens Open Doors.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie laat in een reactie weten dat de vrijlating geweldig nieuws is. Wat hem betreft zou Nederland Musa asiel en bescherming aan moeten bieden.

''Hopelijk komt nu ook de andere christen vrij en zal het kabinet er in Afghanistan op aandringen bekeerde moslims niet meer gevangen te nemen.'' Als beiden vrij zijn, helpt dit de ChristenUnie de missie te blijven steunen, aldus het Kamerlid.