AMSTERDAM - Als de protesten vreedzaam zouden verlopen, viel er over de eisen van de Libische demonstranten te praten. Dat zegt leider Muammar Kaddafi donderdagmiddag in een telefoongesprek dat live werd uitgezonden op de Libische staatstelevisie.

Om tegemoet te komen aan de betogers, is Kaddafi bereid om de salarissen in Libïe te verhogen.

Kaddafi spreekt opnieuw zijn afschuw uit over de jongeren die tegen hem in opstand zijn gekomen. Voor de derde keer deze week zegt de omstreden Libische leider dat zij onder invloed zijn van drugs en negatief worden beïnvloed door “vijanden” uit het buitenland.

“De kinderen en jongeren zijn gebrainwashed”, zei Kaddafi. “Ze worden beïnvloed door Al-Qaida-leider Osama BinLaden.”

Kaddafi roept op tot een einde aan het geweld in zijn land. "Houd de controle over je kinderen, houd ze binnen", aldus de leider. "Zelfs de moslimbroeders gaan niet zo ver. Zij hebben al jaren geen geweld meer gebruikt."

Symbolisch

Volgens Kaddafi is hij geen leider die jarenlang over zijn land blijft heersen. "Niet zoals de koningin van Groot-Brittannië, dat wil ik niet. Zij is langer aan de macht dan ik, maar daar zegt niemand iets van. Ik ben meer een symbolische leider."

Het is de derde keer deze week dat de Libische leider zich in het openbaar uitspreekt. Dinsdag liet hij in een lange en warrige televisietoespraak weten niet van plan te zijn om op te stappen en te willen sterven als martelaar.

Controle

Ondertussen lijkt Kaddafi over steeds meer steden in het westen van het land de controle kwijt te raken en blijft het bloedvergieten doorgaan. De steden Misrata en Zuara zouden definitief in handen van de oppositie zijn gevallen, zo bericht persbureau Reuters donderdag.

Ooggetuigen melden aan het Britse persbureau ook dat volgelingen van de Libische leider in de buurt van Misrata betogers hebben aangevallen. Daarbij zouden meerdere doden zijn gevallen.

Zawiyah

Bronnen uit Zawiyah, zo'n vijftig kilometer van de hoofdstad Tripoli, melden dat voor- en tegenstanders van het regime donderdag met elkaar in gevecht zijn geraakt. Kaddafi bood zijn condoleances aan wegens vier doden die daarbij zouden zijn gevallen. ''Ik vraag me af of Bin Laden jullie daar wel voor compenseert'', zei hij.

Eerder namen betogers al de controle over op steden in het oosten van Libië bij de grens met Egypte, inclusief de regionale hoofdstad Benghazi.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special.