LONDEN - WikiLeaks-voorman Julian Assange mag worden uitgeleverd aan  Zweden. Dit heeft de rechtbank in Londen donderdag bekend gemaakt.

Assange kondigde direct aan in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak (pdf). Hij heeft hier zeven dagen de tijd voor. Als hij dit niet had gedaan, was hij binnen tien dagen overgebracht naar Zweden.

Het land wil hem vervolgen voor aanranding en verkrachting van twee vrouwen. De 39-jarige Australiër Assange werd in december gearresteerd en staat sinds zijn vrijlating op borgtocht onder elektronisch toezicht. Hij ontkent de aanklachten.

Geen fouten

Volgens de rechtbank vormen de aangiftes echter wel reden zijn tot uitlevering. Ook zei hij dat het arrestatiebevel van Zweden op een correcte manier was uitgevaardigd. "Er is simpelweg geen reden om aan te nemen dat er fouten zijn gemaakt bij het uitvaardigen van het bevel", aldus de Britse rechter Howard Riddle.

Eerder hadden de advocaten van Assange betoogd dat er fouten waren gemaakt met het arrestatiebevel. Ze twijfelen aan de rechtvaardigheid van het proces dat hij in Zweden tegemoet kan zien, omdat het in het land gebruikelijk is om zedenzaken achter gesloten deuren te behandelen.

Eerlijk proces

Zonder pers in de zaal zou het risico bestaan dat de WikiLeaksvoorman geen eerlijk proces krijgt. Bovendien vrezen zij dat Assange wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Assange zegt dat de aanklachten politiek gemotiveerd zijn. Zijn site heeft de laatste maanden veel ophef veroorzaakt door geheime Amerikaanse documenten te openbaren.

De advocaten die Zweden vertegenwoordigen zeiden echter dat de Zweedse autoriteiten meerdere keren - tevergeefs - hebben geprobeerd om Assange te spreken te krijgen toen hij nog in Scandinavië verbleef.

Aanhangers

Een tiental aanhangers van Wikileaks en Assange had zich donderdagmorgen bij de rechtbank verzameld. Ze droegen spandoeken met zich mee waarop geschreven stond 'Bevrijd Julian Assange en Bradley Manning', de jonge Amerikaanse militair die ervan wordt verdacht geheime documenten te hebben gelekt aan Wikileaks.

Lees alles over Wikileaks op onze special

Uitspraak uitlevering Assange