TRIPOLI - Een van de zonen van de Libische leider Muammar Kaddafi, de 36-jarige Saadi, heeft woensdag gezegd dat zijn vader een grote rol blijft spelen in wat voor regime er dan ook wordt gevormd.

Hij zei wel tegen de Financial Times dat nieuw bloed de macht moet overnemen en dat er hervormingen nodig zijn.

''Mijn vader zou moeten aanblijven als de grote vader die adviseert''', aldus Saadi, die voorzitter is van de Libische voetbalbond en de club al-Ahli in Tripoli.

Nieuwe grondwet

Hij zei dat het regime ''vroeg of laat'' weer de macht in het oosten van het land zal herstellen. In verschillende steden hebben betogers na dagenlange protesten de controle overgenomen.

Volgens Saadi is zijn broer Saif al-Islam bezig een nieuwe grondwet op te stellen.

Betogingen

Over de betogingen tegen zijn vader zei hij dat dat normaal is. ''Iedereen moet de vrijheid hebben om zijn mening te uiten.''

Volgens Saadi is het in 85 procent van het land weer rustig en was woensdagmiddag 50 tot 60 procent van de inwoners in Tripoli weer gewoon aan het werk.

'Nationale strijd'

Saif al-Islam heeft later op de dag op de Libische televisie gezegd, dat alle havens, vliegvelden en scholen in het land weer open zijn en dat het leven weer normaal verloopt in Libië.

Alleen is er nog een probleem in regio's in het oosten, aldus Saif. Hij riep de Libiërs op zich te verenigen in de ''nationale strijd''.

Verenigde Staten

Alle opties liggen op tafel om te proberen het regime in Libië te overtuigen geen geweld meer te gebruiken tegen betogers. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, woensdag gezegd.

Clinton zei dat de VS zich aansluiten bij de rest van de wereld om een duidelijke boodschap aan Tripoli af te geven, dat geweld onacceptabel is en dat de Libische regering verantwoordelijk zal worden gesteld voor haar daden.

De Amerikaanse president Barack Obama komt later op woensdag met een verklaring over de situatie in Libië, waar het regime hard heeft opgetreden tegen betogers.

Ban Ki-moon

Ook VN-chef Ban Ki-moon zei tegen journalisten dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld in Libië voor een internationaal gerechtshof verantwoording moeten afleggen.

Zijn volkerenmoordexperts vermoeden dat mensenrechten zwaar geschonden zijn. Hij heeft het geweld sterk veroordeeld.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten