BAYREUTH - De universiteit van Bayreuth neemt de Duitse minister Karl-Theodor zu Guttenberg (Defensie) zijn doctorstitel af. De promotiecommissie van de universiteit heeft dat woensdagavond bekendgemaakt.

De 'knip en plak'-minister kwam de afgelopen dagen in opspraak omdat hij plagiaat heeft gepleegd bij het opstellen van zijn dissertatie.

De christendemocratische minister had al in een brief aan de universiteit toegegeven fouten te hebben gemaakt bij de bronvermelding van citaten.

Hij had zelf aangeboden zijn doctorstitel terug te geven. De oppositie noemt de minister een leugenaar en eist zijn aftreden.

Overtreden

Zu Guttenberg promoveerde in 2007 summa cum laude op een vergelijking van Amerikaanse grondwet en het EU-verdrag.

De universiteit meent nu dat de minister ''in hoge mate de wetenschappelijke standaarden heeft overtreden. Letterlijke of herschreven overname van teksten zonder bronvermelding is niet toegelaten.''

Bliksemcarrière

De adellijke Karl-Theodor zu Guttenberg (39) maakte tot voor kort een bliksemcarrière in de Duitse politiek: hij werd zelfs gezien als de toekomstige bondskanselier.

Maar het succes taande toen bleek dat brieven van Duitse soldaten vanuit Afghanistan werden geopend. Volgens critici handelde hij daarna onhandig na een dodelijk ongeluk op een zeilschip van de marine.

Plagiaatschandaal

De minister zei woensdag in de Bondsdag niet te willen aftreden naar aanleiding van het plagiaatschandaal. Hij heeft wel het Duitse volk zijn excuses aangeboden.

Hij dacht ten onrechte dat hij zijn politieke werk en een gezin met jonge kinderen kon combineren met promotieonderzoek.

Ingezet

De minister wordt niet alleen beschuldigd van citeren zonder bronvermelding. Hij zou ook de wetenschappelijke dienst van het parlement die volksvertegenwoordigers in hun werk ondersteunt, hebben ingezet voor zijn proefschrift.

Tijdens het debat woensdag zei Zu Guttenberg dat hij als parlementariër gebruik mocht maken van de dienst.

Luchtje

Internetgebruikers onderzoeken het proefschrift op plagiaat. Volgens de site GuttenPlag Wiki is al op 286 van de 475 pagina's iets met een luchtje gevonden.

De populariteit van de minister heeft niet te lijden onder het schandaal, integendeel. In een enquête van zender ARD zegt 73 procent van de ondervraagde Duitsers tevreden te zijn met zijn politieke werk. Begin februari was dat 68 procent.

Debat over 'plagiaatminister'