AMSTERDAM - Medestanders van de Libische president Moammar Kaddafi hebben woensdag in de hoofdstad Tripoli het vuur geopend op betogers. Of het om veiligheidstroepen gaat, is niet duidelijk.

Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP. Dinsdag riep Kaddafi in een televisietoespraak zijn aanhangers op de straten terug te veroveren op de demonstranten die zijn aftreden eisen.

Hij liet bovendien weten niet aan opstappen te denken. "Ik ben leider van de revolutie. Niet een president die moet aftreden", zei hij. Kaddafi is bereid te vechten tot zijn 'laatste druppel bloed', zei hij in een felle toespraak op de staatstelevisie.

Tegelijk met de berichten over de beschietingen in Tripoli, komen bij AP ook berichten binnen dat de stad Misurata in het westen van Libië in handen is van de oppositie. Misurata zou de eerste plaats in het westen van het land zijn dat niet meer onder controle is van Kaddafi.

Een groot deel van oosten bij de grens met Egypte lijkt al een paar dagen niet meer door het regime te worden gecontroleerd.

Geweld

Kaddafi ontkende dinsdag in de toespraak (video) op de staatstelevisie dat hij geweld heeft ingezet tegen de betogers, maar sluit niet uit dat alsnog te doen. "Betogers verdienen de doodstraf." Hij heeft leger en politie opdracht gegeven hard op te treden. Zijn tegenstanders zijn volgens Kaddadi "ratten".

De Arabische zender Al-Jazeera meldde maandag dat de Libische luchtmacht met gevechtsvliegtuigen boven de hoofdstad Tripoli vloog en betogers beschoot. Op de staatstelevisie werd dat bericht afgedaan als ''leugens en geruchten'' die onderdeel zouden zijn van ''psychologische oorlogsvoering''.

infographic libie

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special.

Volg berichten op Twitter via NUlive.