ROME - Het is aannemelijk dat tot nu toe duizend mensen zijn omgekomen door het geweld van het regime van Muammar Kaddafi tegen betogers in Libië. Dat heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini woensdag gezegd.

''We hebben geen duidelijke informatie over het aantal mensen dat is gestorven, maar we geloven dat schattingen van ongeveer duizend geloofwaardig zijn'', aldus Frattini.

Italië is oud-kolonisator van Libië. De minister zei verder dat hij van de Italiaanse ambassade in Tripoli heeft begrepen dat Kaddafi de oostelijke regio Cyrenaica niet meer onder controle heeft.

Steeds meer Libische ambassadeurs in het buitenland laten Kaddafi vallen. Ook de permanente afgevaardigde van Libië binnen de Arabische Liga zei Kaddafi niet meer te steunen.

Buitenlander

Een Turkse arbeider is doodgeschoten op een bouwplaats in de omgeving van de Libische hoofdstad Tripoli. Dat meldde de Turkse editie van CNN woensdag.

Dinsdagavond had de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu tijdens een persconferentie al melding gemaakt van het overlijden van een 27-jarige landgenoot in Libië. Hij gaf geen details over de toedracht van het sterfgeval.

Turkije heeft al meer dan vijfduizend mensen geëvacueerd uit Libië. Diverse veerboten zijn onderweg naar het Noord-Afrikaanse land om nog meer Turkse burgers op te halen.

Volgens de Arabische zender Al Arabiya zouden er in Libië zo'n vijftigduizend gewonden zijn gevallen.Dat heeft een lid van het internationaal strafhof ICC gemeld.

Geweld

De betogingen in Libië lijken er zeer gewelddadig aan toe te gaan. Op 21 februari meldde de Arabische nieuwszender Al-Jazeera dat de Libische luchtmacht met gevechtsvliegtuigen betogers in het centrum van Tripoli beschoten. Op de staatszender werd dat de volgende dag ontkend.

De precieze situatie in Libië is onduidelijk. Het land laat amper buitenlandse journalisten toe, binnenlandse berichtgeving wordt hevig gecensureerd en de staatsmedia verspreiden louter propaganda.

EU

De Europese Unie beraadt zich woensdagmiddag over haar beleid tegenover Libië. In Brussel is ook overleg met de rest van de internationale gemeenschap en internationale instellingen.

Dat maakte een woordvoerder van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de unie, woensdag bekend. De zegsman wilde niet zeggen of ook over sancties tegen het regime-Kaddafi wordt gesproken. De unie schortte al de onderhandelingen met Libië over intensieve samenwerking op.

Profiel Libië

Bekijk hier foto's uit Libië van de New York Times

Alles over de onrust in het Midden-Oosten