BERLIJN - De Duitse minister van Defensie, Karl-Theodor zu Guttenberg (39), pleegde niet alleen plagiaat bij het schrijven van zijn proefschrift. Hij zou ook de doctorstitel al hebben gebruikt, toen hij daar nog geen recht op had.

Dat heeft de krant Berliner Zeitung woensdag gemeld. De baron zou zich al in mei 2007 Dr. zu Guttenberg hebben genoemd, hoewel hij daar pas begin 2009 recht op had.

De minister wordt niet alleen beschuldigd van citeren zonder bronvermelding.

Hij zou ook de wetenschappelijke dienst van het parlement die volksvertegenwoordigers in hun werk ondersteunt, hebben 'ingezet' voor zijn promotie.

Internetgebruikers onderzoeken het proefschrift op plagiaat. Volgens de site GuttenPlag Wiki is al op 286 van de 475 pagina's iets met een luchtje gevonden.

Debat

De Bondsdag begon woensdagmiddag met een debat over de plagiaataffaire. De oppositie hekelde dat Zu Guttenberg voor zijn brief aan de universiteit het briefpapier van zijn ministerie heeft gebruikt.

Er zou sprake zijn van een ontoelaatbare vermenging van een privéaangelegenheid en zijn kabinetsfunctie.

De universiteit had eerder laten weten dat het plagiaatonderzoek doorgaat, ook al zegt Zu Guttenberg dat hij de academische titel niet meer wil.