CHRISTCHURCH - Het dodental door een aardbeving dinsdag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch is woensdag (lokale tijd) gestegen tot 75.

Er worden nog driehonderd mensen vermist. Dat heeft burgemeester Bob Parker laten weten.

Eerder was sprake van 65 doden en ruim honderd vermisten. De beving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter heeft Christchurch, de tweede stad van het land, flink getroffen.

Puin

De brandweer in de stad heeft in de eerste 24 uur zeker 120 mensen levend onder het puin vandaan kunnen halen.

Onder luid applaus werd na uren zoeken een overlevende uit een zwaar beschadigd kantoorgebouw gered. Ook werd een vrouw uit het puin gehaald, die zich onder een bureau had schuilgehouden in een ingestort pand.

Omstanders wisten een baby te redden, die samen met zijn moeder was bedolven onder het puin. De moeder overleefde de ramp niet.

Geen hoop

De brandweer meldde in eerste instantie dat vijftien mensen werden gered uit het zwaar getroffen pand van de lokale televisie, maar die berichten bleken later onjuist te zijn. De politie besloot woensdag aan het einde van de middag (lokale tijd) dat er geen hoop meer was op het vinden van overlevenden in het ingestorte pand.

De afgelopen uren is geen enkel teken van leven vernomen uit het puin. Naast het ingestorte pand van de televisie staat een hotel, waarvan de hulpverleners vrezen dat het ook naar beneden zal komen. Dat verhoogt het risico voor reddingswerkers, die de puinhoop nu niet meer mogen betreden.

Studenten

In het zes verdiepingen tellende pand van de televisie bevond zich ten tijde van de aardbeving waarschijnlijk een groep Japanse studenten.

infographic

De schade in Christchurch is enorm, mede doordat de beving slechts vijf kilometer onder de grond plaatsvond. Ook kreeg de nog geen half jaar geleden ook al een zware aardbeving te verwerken, waardoor veel gebouwen nog beschadigd waren.

Veel wegen zijn onbegaanbaar. Driekwart van de stad zit zonder elektriciteit. De noodtoestand is uitgeroepen.

Wederopbouw

De wederopbouw gaat de verzekeringsindustrie miljarden euro's kosten. De schaderamingen lopen zeer uiteen. In het meest optimistische scenario hoeven de verzekeringsbedrijven niet meer dan 5 miljard Nieuw-Zeelandse dollar (2,7 miljard euro) uit te keren, de duurste inschatting gaat uit van 12 miljard Nieuw-Zeelandse dollar (6,5 miljard euro).

Nederlanders

Met 43 Nederlanders van wie niet precies bekend is waar ze in Nieuw-Zeeland verblijven, was woensdagochtend rond half tien nog geen contact geweest na de aardbeving dinsdag. Dat meldde een woordvoerder van coördinerende alarmcentrale Eurocross Assistance. Er zijn geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn.

De organisatie had woensdagochtend 54 dossiers onder behandeling van mensen die vanuit Nieuw-Zeeland contact hadden opgenomen of familie in Nederland die aan de bel had getrokken.

Van de mensen in het getroffen land ging het vooral om toeristen die hun bagage kwijt waren of niet verder konden reizen, omdat de luchthaven van de getroffen stad Christchurch is gesloten. Er waren geen verzoeken van Nederlanders om terug te worden gehaald.