AMSTERDAM - Muammar Kaddafi vertrekt niet als leider van Libië. Dat zegt hij dinsdag in een nieuwe televisietoespraak. Ook riep de Libische leider zijn volgelingen op tot een tegendemonstratie op woensdag.

Kaddafi zei zijn land niet te zullen verlaten en te willen sterven als martelaar. "Ik ben leider van de revolutie. Niet een president die moet aftreden", zei hij. "Ik blijf vechten tot de laatste druppel van mijn bloed.’’

Kaddafi ontkent dat hij geweld heeft ingezet tegen de betogers, maar sluit niet uit dat alsnog te doen. "Betogers verdienen de doodstraf." Hij heeft leger en politie opdracht gegeven hard op te treden. Zijn tegenstanders zijn volgens Kaddadi "ratten".

De Arabische zender Al-Jazeera meldde maandag dat de Libische luchtmacht met gevechtsvliegtuigen boven de hoofdstad Tripoli vloog en betogers beschoot. Op de staatstelevisie werd dat bericht afgedaan als ''leugens en geruchten'' die onderdeel zouden zijn van ''psychologische oorlogsvoering''.

Jongeren

Verder herhaalde de omstreden Libische leider zijn mening over de jongeren die demonstreren tegen zijn bewind: die worden opgejut door het buitenland en zijn onder invloed van drugs. De toespraak van Kaddafi duurde uiteindelijk ruim een uur.

Kaddafi spuide zijn kritiek op onder meer Arabische media, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië die achter de onregelmatigheden zouden zitten en een verkeerde voorstelling van zaken in Libië zouden hebben gegeven.

Bekijk de toespraak:

Onduidelijkheid

Er is veel onduidelijkheid over de precieze situatie van Libië. Er is nauwelijks verslaggeving omdat het land geen buitenlandse journalisten toelaat. De staatsmedia melden louter propaganda. Volgens diverse berichten op basis van getuigen zijn er veel doden en gewonden gevallen bij de anti-Kaddafi-betogingen.

De positie van de al veertig jaar zittende leider Kaddafi lijkt tanende. Diverse Libische ambassadeurs in het buitenland hebben zich openlijk achter de protesten geschaard. Ook de permanente afgevaardigde van Libië binnen de Arabische Liga zegt Kaddafi niet meer te steunen.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dinsdag de toespraak die de Libische leider Muammar Kaddafi eerder op de dag hield, ''erg, erg beangstigend'' genoemd.

Ze eiste dat er een einde aan het geweld komt. Gebeurt dat niet, zal zij sancties tegen Libië steunen.

VN-Veiligheidsraad

De VN-veiligheidsraad heeft het geweld in Libië veroordeeld en wil een ''duidelijk signaal'' aan de Libische leider Muammar Kaddafi afgeven. Het geweld moet onmiddellijk stoppen, aldus de raad.

Volgens de tweede man bij de VN voor Libië, Ibrahim Dabbashi, zou er enkele uren eerder genocide zijn begonnen in het Noord-Afrikaanse land.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei eerder te hebben gebeld met Kaddafi om hem te vragen terughoudendheid te betrachten.

Berlusconi

Kaddafi heeft na zijn toespraak gebeld met de Italiaanse premier Silvio Berlusconi om hem te informeren over de stand van zaken in het Noord-Afrikaanse land. Kaddafi heeft Berlusconi verteld dat het goed gaat in Libië en dat de Libische media de waarheid over de situatie berichtten.

Dat melden het Libische staatspersbureau JANA en het kantoor van Berlusconi.

Broederlijke Leider

Kaddafi zou Berlusconi na zijn speech telefonisch hebben verteld dat de ''organen van de verraders en de verloederden'' leugens en gefabriceerde informatie verspreiden.

''De Broederlijke Leider heeft bevestigd tijdens het telefoongesprek met vriend Berlusconi dat het goed gaat met Libië en zijn inwoners en dat het vasthoudt aan zijn veiligheid, stabiliteit en nationale eenheid'", aldus JANA.

Het Italiaanse persbureau ANSA berichtte verder dat Berlusconi heeft aangedrongen op een vreedzame oplossing voor de politieke crisis. Hij heeft Kaddafi ook verteld dat Italië geen betogers heeft bewapend, zoals de Libische leider in zijn toespraak had gesteld.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.

Volg berichten op Twitter via NUlive.

Toespraak Kaddafi