TBILISI - De eerste president van Georgië, die in 1993 onder dubieuze omstandigheden overleed, is waarschijnlijk vermoord. Dat heeft de enquêtecommissie die de dood van Zviad Gamsachoerdia onderzoekt, dinsdag naar buiten gebracht.

Het onderzoeksverslag noemt geen daders van de moord op Gamsachoerdia. Commissievoorzitter Konstantine Gamsachoerdia, een zoon van de oud-president, wees echter met de beschuldigende vinger naar Gamsachoerdias opvolger Edoeard Sjevardnadze.

''De dood van Zviad Gamsachoerdia was in het belang van Sjevardnadze en niemand anders kan meer belang bij zijn overlijden hebben gehad'', zei Gamsachoerdia junior tegen de Georgische televisiezender Roestavi.

Machtsgreep

Gamsachoerdia werd in april 1991 president van Georgië, toen het land zich afscheidde van de Sovjet-Unie. Hij werd al snel afgezet door de ex-Sovjetminister Sjevardnadze.

In 1993 probeerde Gamsachoerdia opnieuw aan het bewind te komen, maar zijn machtsgreep mislukte. Op 31 december 1993 stierf hij in een gebouw in het westen van Georgië, met een kogelgat in zijn hoofd.

De officiële lezing was jarenlang dat Gamsachoerdia zelfmoord had gepleegd, maar dat wordt nu zo goed als uitgesloten, aldus zoon Konstantine.