DEN HAAG - Het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Tromp zet koers naar Libië om mogelijk te helpen bij de evacuatie van Nederlanders.

Het luchtverdedigings- en commandofregat was onderweg naar Somalië om mee te doen aan een antipiraterijmissie van de NAVO. Maar het vaart nu vanuit de Rode Zee naar de kust van Libië, waar het vrijdag wordt verwacht.

Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Defensie dinsdag gezegd. Als het luchtruim boven Libië definitief dichtgaat, kan een evacuatie-operatie volgens haar vanuit zee plaatsvinden.

De Tromp, die twee weken geleden uit Den Helder vertrok, passeert woensdag opnieuw het Suezkanaal in Egypte.

Door de inzet bij Libië blijft het Nederlandse fregat Hr. Ms. De Ruyter langer in de wateren bij Somalië, als vlaggenschip van de NAVO-missie tegen piraterij. Het thuisfront van beide schepen is op de hoogte gebracht van de veranderingen, aldus de woordvoerster.

Militair vliegtuig

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is nog altijd van plan dinsdag met een militair vliegtuig Nederlanders te evacueren uit Libië. De Libische autoriteiten hebben echter nog geen toestemming gegeven te landen op de luchthaven bij de Libische hoofdstad Tripoli.

Op de vliegbasis Eindhoven staat een KDC-10-transportvliegtuig van de luchtmacht klaar om Nederlanders uit Libië te halen. De zegsman verwacht later op de dag meer te kunnen zeggen.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special.