AMSTERDAM - De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie hebben maandag 'de aanhoudende onderdrukking van demonstranten in Libië' veroordeeld en het geweld en de dood van burgers betreurd.

EU-president Herman van Rompuy toonde zich in een afzonderlijke verklaring 'ontzet over het groeiende aantal menselijke slachtoffers onder de demonstranten', terwijl buitenland-chef Catherine Ashton opriep tot een onmiddellijke beëindiging van het geweld tegen demonstranten.

Verschillende ministers, waaronder die van Groot-Brittannië en Duitsland, waren tijdens het overleg ongemeen fel en eisten harde maatregelen tegen het bewind van Moammar Gadhafi.

Berlusconi

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft maandag in een verklaring het ''onacceptabele'' gebruik van geweld tegen burgers in Libië veroordeeld. Hij zei verontrust te zijn door de gevechten in de voormalige Italiaanse kolonie.

Ook heeft hij de Europese Unie en de internationale gemeenschap opgeroepen zich in te spannen om te voorkomen dat de crisis in Libië uitloopt op een burgeroorlog met onvoorspelbare gevolgen. 

Migranten

Libië heeft gedreigd de samenwerking met de EU bij het tegengaan van migratie vanuit Noord-Afrika naar Europa stop te zetten als de EU de demonstranten blijft steunen.

Italië is al overspoeld met duizenden migranten uit Tunesië nadat de autoritaire regering daar vorige maand door betogers ten val werd gebracht.

"Wij Europeanen zijn zeer bezorgd over de migratiestromen die een van de gevolgen van meer roering in Noord-Afrika kunnen zijn", zei de Italiaanse minister Franco Frattini.

De Duitse staatssecretaris Werner Hoyer zei echter dat 'de Europese Unie zich niet moet laten chanteren' door Kaddafi.

NAVO

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh-Rasmussen toonde zich maandagavond geschokt over het 'willekeurige geweld' tegen vreedzame betogers in Libië. Hij riep de autoriteiten in een verklaring op 'te stoppen met het neerslaan van ongewapende burgers'.

Het Libische volk zucht naar democratie en zijn 'gewettigde aspiraties' moeten worden beloond. "Vrijheid van meningsuiting en van vergadering zijn grondrechten die niet kunnen worden onthouden."

Burgers terug

Steeds meer landen halen hun burgers terug uit het onrustige Libië. Enkele tientallen Duitsers zijn maandagavond aangekomen in Frankfurt. Italië stuurt dinsdag vliegtuigen naar zijn voormalige kolonie.

In een voetbalstadion in Benghazi, de tweede stad van Libië, hebben duizenden Turken zich verzameld. Ze wachten hun evacuatie af.

Het vliegveld van Benghazi zou onbereikbaar zijn. In Libië wonen ongeveer 25.000 Turken.

Onbereikbaar

Een vrachtvliegtuig van de Oostenrijkse luchtmacht staat op het vliegveld van de hoofdstad Tripoli. Het toestel zou zestig EU-burgers wegbrengen, maar veel passagiers kunnen de luchthaven niet bereiken.

Ook internationale bedrijven als Total, Statoil, BP, Siemens en de Russische spoorwegen halen hun medewerkers uit Libië.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special.