TRIPOLI - Het Libische bewind lijkt grof geschut in te zetten tegen oppositieaanhangers. Gevechtsvliegtuigen en luchtmachthelikopters schieten op betogers in de hoofdstad Tripoli, hebben ooggetuigen maandag laten weten aan de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Er zouden veel doden zijn gevallen. De berichten zijn niet te controleren. Volgens de in Parijs gevestigde Federatie voor de Mensenrechten zijn sinds het begin van de opstand in Libië meer dan driehonderd doden gevallen.

Volgens Saif al-Islam, de zoon van de Libische leider Muammar Kaddafi, heeft het Libische leger de eigen wapendepots in afgelegen gebieden gebombardeerd en niet wijken in Tripoli en Benghazi. Dat berichtten staatsmedia van het Noord-Afrikaanse land maandagavond rond middernacht.

Terroristen

Eerder berichtte de Libische staatstelevisie dat de veiligheidstroepen bezig waren met operaties tegen ''schuilplaatsen van terroristen''. Daarbij zouden enkele 'terroristen' zijn gedood.

De Libische burgers zijn opgeroepen om mee te werken aan de operatie ''om de veiligheid in het land te herstellen''.

Jacht

Regeringsgetrouwe milities maakten volgens een ooggetuige in de Libische hoofdstad Tripoli maandag jacht op tegenstanders van staatshoofd Kaddafi. Leden van 'revolutiecomité's' hebben het stadscentrum ingenomen, zei een inwoner die in de buurt van het centrale Groene Plein woont.

Uit angst voor represailles wilde hij niet bij naam genoemd worden. Hij omschreef de situatie als 'zeer, zeer gewelddadig'.

"Wij weten dat het regime op zijn einde loopt en de Libiërs wijken niet terug", voegde hij eraan toe. "Het volk heeft na alles wat er gebeurd is een eigenaardige vastbeslotenheid." De inwoners van de hoofdstad hopen maar dat ze uit andere delen van het land hulp krijgen.

Onderzoek

Het bewind in Libië heeft maandag een handreiking gedaan aan de oppositiebetogers. Er komt een onderzoek naar ''de dood van verscheidene mensen tijdens de trieste gebeurtenissen die nu plaatsvinden in Libië’’.

Dat beloofde Seif al-Islam, een zoon van leider Muammar Kaddafi, aldus de staatstelevisie van het Noord-Afrikaanse land.

Het onderzoek moet worden uitgevoerd door een commissie met onder meer ''leden van Libische en buitenlandse rechtenorganisaties''. Aan het hoofd zou een Libische rechter komen te staan.

De positie van het regime is de afgelopen dagen steeds wankeler geworden. Protesten, die begonnen in het oosten, hebben zich verspreid over het land. Binnen het bewind lijkt de verdeeldheid te groeien.

Ambassades

Steeds meer Libische ambassades laten hun leider Muammar Kaddafi vallen. Personeelsleden van de Libische ambassade in Malta voegden zich maandag bij enkele honderden betogers voor de deur van de ambassade. Ze riepen om Kaddafi's aftreden.

Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera zijn de Libische ambassadeurs in Indonesië en Groot-Brittannië opgestapt. In Stockholm hebben enkele medewerkers van de Libische ambassade ontslag genomen uit protest tegen het neerslaan van de betogingen.

Eerder stapten de Libische ambassadeurs in India en China op. Ook de permanente afgevaardigde van Libië binnen de Arabische Liga zei Kaddafi niet meer te steunen.

VN

VN-chef Ban Ki-moon eist een onmiddellijk einde aan het ''uit de hand lopende geweld’’ in Libië. Dat heeft de secretaris-generaal maandag gezegd in een telefoongesprek Kaddafi, aldus een VN-woordvoerder. Ban riep Kaddafi op vrijheden en mensenrechten te respecteren.

De Libische vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties hield zich op de vlakte over de politieke toestand in het thuisland. ''De leden van de Libische missie vertegenwoordigen alleen het Libische volk en niemand anders’’, zei een woordvoerder tegen persbureau Reuters.

Het gezantschap sprak geen steun uit voor Kaddafi. De tweede man bij de VN, Ibrahim Dabbashi, deed later echter een oproep aan Kaddafi om af te treden. Volgens hem is het nog een kwestie van dagen.

Tegenstanders

Duizenden tegenstanders van het regime van Kaddafi hebben zich maandag opnieuw op een centraal plein in Tripoli verzameld. De precieze situatie is onduidelijk, omdat het land nauwelijks journalisten toelaat.

De verbindingen in de stad waren verbroken en mobiele telefoons in Libië waren vanuit het buitenland onbereikbaar. De staats-tv toonde beelden van honderden Kaddafi-aanhangers op het Groene Plein die met palmbladeren en portretten van Gadhafi zwaaiden.

Zondag zei de zoon van Kaddafi in een televisietoespraak dat het Libische leger zich achter de regeringsleider schaart en de "veiligheid koste wat kost zal afdwingen".

Bij de onlusten in Tripoli zijn volgens Al-Jazeera al zeker zestig mensen om het leven gekomen. 

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special.

Volg berichten op Twitter via NUlive.