GENT - Belgen hebben donderdag gevierd dat het land het wereldrecord regeringsvorming heeft afgepakt van Irak. In de nacht van donderdag op vrijdag brak België het record van 249 dagen, aldus de organisatoren van een feest in Gent.

Op het evenement in de Vlaamse stad waren duizenden mensen afgekomen. De politie beperkte de toegang toen zich ongeveer 7000 mensen op het feestterrein bevonden.

De aanwezigen telden gezamenlijk af tot middernacht, toen het record werd gebroken. Daarna volgde het tweede hoogtepunt: een delegatie uit Irak overhandigde de wisselbeker Regeringsvormen, meldden Vlaamse media.

Overdag waren overal in het land ook al ludieke evenementen gehouden tegen de politieke impasse. Studenten in Leuven en in andere universiteitssteden riepen op tot een zogenoemde Frietrevolutie uit onvrede over het uitblijven van een nieuwe regering.

Recente opstanden

De initiatiefnemers verwezen met hun revolutie naar de recente opstanden in Tunesië en Egypte, die Jasmijn- en Piramiderevolutie worden genoemd.

''Friet is het nationale symbool van de Belgen, of ze nu Vlaams zijn of Franstalig'', aldus een studente op de televisie. Om het pleidooi voor een nationale regering kracht bij te zetten, werd gratis friet uitgedeeld.

De vorming van een regering in België verloopt uiterst moeizaam door de tegenstellingen tussen Vlamingen en Franstaligen en tussen de linkse en rechtse partijen van beide bevolkingsgroepen.

Wereldrecord regeringsvorming België