AMSTERDAM – De ex-president van Tunesië Zine al-Abidine Ben Ali ligt volgens Tunesische media in coma. De dictator die zijn land op 14 januari na betogingen verliet, zou een beroerte hebben gekregen.

Een Franse oud-journalist van Le Monde die is gespecialiseerd in Tunesië en het Midden-Oosten, meldt op zijn weblog dat Ben Ali met spoed naar een ziekenhuis in Jeddah is gebracht.

“De voormalig leider werd om veiligheidsredenen met een valse identiteit toegelaten tot het ziekenhuis. Zijn toestand is zorgwekkend”, aldus de verslaggever.

Half december vorig jaar barstten in het arme binnenland van Tunesië betogingen los tegen de slechte levensomstandigheden onder het regime van Ben Ali, dat volgens veel betogers tevens het regime was van zijn vrouw Leila Trabelsi.

De manifestaties breidden zich naar rijkere kuststreken uit en bereikten 11 januari het centrum van Tunis. Aanvankelijk deed Ben Ali de demonstranten af als een zootje terroristen en liet hij keihard optreden, maar de demonstraties bleven.

Interim

Toen de president op 14 januari opstapte kwam na bijna een kwart eeuw een einde aan zijn autoritaire bewind. Premier Mohamed Ghannouchi neemt als interim-president zijn taken waar, tot er vervroegde verkiezingen zijn gehouden.

Tunesië heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Ben Ali en naaste familieleden.