BRUSSEL - België mag zich vanaf donderdag wereldrecordhouder regeringsvorming noemen. Het land zit 249 dagen zonder regering. Het oude record stond op naam van Irak.

Bij een andere berekening van het formatieproces in Irak breekt België het wereldrecord overigens pas op 30 maart. Die datum gaan de Belgen vrijwel zeker ook halen, want de onderhandelingen zitten nog steeds muurvast.

Een groep inwoners van Gent wil het record donderdag 'vieren' met een groot volksfeest. Via internet hebben ze enkele duizenden enthousiastelingen weten te mobiliseren voor het feestje met een kritische ondertoon.

Diverse Belgen hebben de afgelopen weken pogingen gedaan de onderhandelaars in de formatie tot opschieten te bewegen. Een Belgische acteur riep mannen op zich niet meer te scheren tot er een regering zit. Een vrouwelijke senator stelde een seksstaking voor. De acties hadden geen merkbaar resultaat.

Cynisch

De Belgische pers reageerde cynisch op het wereldrecord. 'Eindelijk wereldkampioen', kopt de Vlaamse krant De Standaard donderdag met chocoladeletters. Op de voorpagina verder alleen met een foto van vrolijk hossende mensen. Maar een kleine onderkop bevat de echte boodschap: '249 wrange dagen zonder regering'.

Ook in de andere Belgische kranten veel aandacht aan het 'trieste record' dat donderdag werd gebroken. Cynisme voert daarbij de boventoon. Een paar openingskoppen: 'Het verdriet van België' in De Morgen. '249 dagen en niets in zicht' in Het Laatste Nieuws. 'Onverschilligheid regeert het land' in De Tijd.

'Record gebroken, en wat nu?' vraagt een commentator in Le Soir zich af. Het Belang van Limburg constateert dat het begrip België niet staat voor één land, maar dat het een verzamelnaam is voor twee landen.

Volg reacties op Twitter via NUlive.