
Belgische informateur gaat langer door
Hij bleef bijna twee uur op het paleis.
Reynders trad op 2 februari aan als informateur, nadat een reeks van andere bemiddelaars was mislukt. Hij kreeg de opdracht te onderzoeken of een akkoord over een staatshervorming mogelijk is die aan Vlaanderen en Wallonië meer autonomie biedt.
Ook moest hij zich buigen over een splitsing van het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde, de enige Belgische kieskring waar zowel op Vlaamse als Franstalige partijen gestemd kan worden. Die opdracht blijft ongewijzigd.
Liberale partijen
De Franstalige liberaal Reynders, tevens vicepremier in het demissionaire kabinet-Leterme, lijkt erop uit te zijn de twee liberale partijen in België bij de onderhandelingen te betrekken.
Tot dusver werden de besprekingen gevoerd door de Vlaams-nationalistische N-VA en de socialisten, christendemocraten en groenen aan beide zijde van de taalgrens. Als de liberalen erbij komen, zouden de Vlaamse socialisten en de twee groene partijen het veld moeten ruimen.
De centrumrechtse N-VA heeft daar wel oren naar, maar de PS (Franstalige socialisten) voelt er niets voor haar Vlaamse geestverwanten los te laten. N-VA en PS zijn de twee grootste partijen in België.
Reynders zei woensdag tijdens een persconferentie na zijn bezoek aan de koning dat er ''bij alle gesprekspartners'' de wil bestaat om te onderhandelen, zonder partijen met name te noemen. Het belangrijkste is volgens hem dat het onderling vertrouwen wordt hersteld.
Langste formatie
De kabinetsformatie geldt momenteel als de langste Belgische formatie ooit. De formatie duurt al sinds 13 juni vorig jaar. Waarschijnlijk verbreekt het land donderdag zelfs het wereldrecord van het land dat het langst zonder regering zit. Het record van 249 dagen zonder regering zou nu nog bij Irak liggen, maar wordt op 17 februari verbroken door België.
Om die reden organiseert een groep Belgen donderdag in Gent een volksfeest.