
Doden en gewonden door onrust Midden-Oosten
Kazem Jalali, lid van de parlementscommissie voor nationale veiligheid en buitenlands beleid, zei tegen het persbureau ISNA dat hij het nieuwe dodental had vernomen van minister van Binnenlandse Zaken Mostafa Mohammad Najjar. Eerder had de politie een dode gemeld.
De confrontaties speelden zich maandagavond af. Agenten schoten met traangas op betogers die riepen: ''Dood aan de dictator'', doelend op president Mahmoud Ahmadinejad. De politie pakte honderden betogers op bij de verboden betoging.
De betoging was het eerste antiregeringsprotest in Teheran sinds een jaar.
Furieuze Iraanse parlementsleden hebben dinsdag geëist dat oppositieleiders worden opgehangen wegens de betogingen.
Irak
Ook in de Iraakse hoofdstad Bagdad en ook in de oliestad Kirkuk, in het noorden van het land, zijn dinsdag wederom mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de wijdverbreide corruptie, het gebrekkig functioneren van overheidsdiensten en de werkloosheid.
In Bagdad waren rond de tweehonderd mensen op de been; In Kirkuk zo'n 150. Maandag gingen in Bagdad ook al enkele honderden mensen de straat op.
Het tekort aan werkgelegenheid en het ontbreken van basisvoorzieningen als elektriciteit hebben al vaker tot protesten geleid in verschillende delen van het land. Hoewel de protesten bij lange na niet zo grootschalig zijn als die welke in Tunesië en Egypte tot het aftreden van de presidenten van die landen leidden, brengen ze de regering van premier Nouri al-Maliki wel in verlegenheid.
Al-Maliki deed dinsdag een beroep op de Irakezen om zijn regering de tijd te gunnen om aan hun eisen tegemoet te komen. "Deze problemen kunnen niet onmiddellijk worden opgelost", zei hij.
Jemen
In de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn duizenden demonstranten op de vuist gegaan met de politie en aanhangers van de regering. Zeker drie mensen raakten gewond. Het was de vijfde opeenvolgende dag van protestacties tegen de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh.
Met gebruik van traangas, wapenknuppels en tasers probeerde de politie de betogers weg te jagen, maar zo'n drieduizend mensen zetten hun protestmars van de Universiteit van Sanaa naar het stadscentrum onverschrokken voort.
De oproerpolitie blokkeerde de belangrijkste weg naar het stadscentrum en raakte hier slaags met de betogers. Al vlug kwamen zo'n tweeduizend aanhangers van de regering de agenten te hulp. Drie demonstranten raakten gewond en werden per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.
In de zuidelijke provincie Taiz gingen ongeveer vijfduizend mensen voor de tweede opeenvolgende dag de straat op. Zij bekogelden de politie met stenen.
Bahrein
Ook in de hoofdstad van het Golfstaatje Bahrein hebben zich dinsdag duizenden betogers verzameld. Betogers hebben een belangrijk verkeersplein het Tahrirplein genoemd en ingenomen.
Ze hebben er tentjes opgezet en provisorische slaapplaatsen gemaakt. De demonstranten zeggen dat ze er pas weggaan als het regime de eisen van de betogers inwilligt.
De inrichting van het plein, een grote rotonde met een monument, het Parelmonument, vlakbij de markt van Manamah volgt op betogingen waarbij zeker twee doden zijn gevallen bij confrontaties met de politie.