AMSTERDAM - Agenten in de Afghaanse provincie Kunduz vechten allang tegen terroristen. Ze zien dan ook niets in de voorwaarde van de Nederlandse regering dat zij na hun opleiding niet mogen vechten.

Dat concludeert de Volkskrant dinsdag uit uitgebreide gesprekken met zes agenten in Kunduz.

"Aan politie die alleen achter winkeldieven aangaat en door de straten patrouilleert, is weinig behoefte in Afghanistan", zouden de agenten zeggen. "Het is hier oorlog. "

GroenLinks wilde aanvankelijk niet met de trainingsmissie instemmen omdat die een te militair karakter had. Gevreesd werd dat de agenten tot paramilitairen worden opgeleid. Het kabinet-Rutte kwam toen met de garantie dat Nederlandse trainers uitsluitend civiele politie gaan opleiden.

Realiteit

De Afghaanse agenten snappen volgens de krant niets van het plan.

"Het plan van Nederland staat los van de realiteit in Afghanistan. In mijn district wordt politie vaak aangevallen door terroristen", zegt een 35-jarige agent. Op het leger wachten zou geen optie zijn. "Dan hebben ze ons al gedood. In afgelegen Afghaanse districten is namelijk geen leger."

Militairen taken

Zodra Nederland weer weg is, worden de agenten voor militaire taken ingezet, zo verwachten de agenten. Ze wijzen er ook op dat ze al een tijd in dienst zijn en al meevechten. "Het zou raar zijn als ik terugkom van mijn opleiding en tegen collega's zeg: zo, nu vecht ik niet meer mee", zegt de 35-jarige agent.

Alle agenten die de krant heeft gesproken zijn agent geworden om tegen de Taliban te vechten. "Ik haat de Taliban, want ze mishandelden en sloegen mij. Ze maakten mijn land kapot toen ik nog boer was", zegt een agent in opleiding.

'Lachwekkend'

De SP vindt de garanties die het kabinet van de Afghaanse autoriteiten gaat vragen, ''bijna te lachwekkend voor woorden''.

De verzekering die het kabinet aan de Tweede Kamer belooft om de politietrainingsmissie volledig civiel te houden, is volgens de SP ''een politieke woekerpolis.'' Dat hield SP-fractieleider Emile Roemer minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) dinsdag voor tijdens het vragenuurtje.

Rosenthal bleef erbij dat het juist vanwege berichten zoals in de Volkskrant belangrijk is een schriftelijke garantie te krijgen. De besprekingen daarover zijn gaande, zei hij.