STRAATSBURG - Het Europees Parlement maakt zich grote zorgen over de vluchtelingenstroom uit Tunesië. De parlementariërs vrezen ook een ''enorme'' toestroom uit andere Noord-Afrikaanse landen waar het politiek onrustig is of kan worden.

De afgevaardigden waarschuwen voor problemen voor EU-lidstaten die met de illegale immigranten te maken krijgen, zoals Italië.

De grote partijen in het parlement vroegen maandag een speciaal debat aan, dat dinsdag wordt gehouden.

Op verzoek van de christendemocraten legt Europees commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) een verklaring af over ''onmiddellijke maatregelen van de EU'' voor Italië en andere landen die zijn getroffen door de huidige vluchtelingenstroom.

Hulp

Italië heeft de Europese Commissie maandag om 100 miljoen euro hulp gevraagd wegens de massale toestroom van Tunesische vluchtelingen.

Premier Silvio Berlusconi zei EU-president Herman Van Rompuy in een telefoongesprek dat de situatie ''urgent is en iedereen in de Europese Unie aangaat. Het moet op die manier worden aangepakt'', aldus een regeringsverklaring.

Noodkreet

De noodkreet van Berlusconi kwam nadat in vijf dagen circa vijfduizend illegale immigranten, vooral Tunesiërs, op het kleine Italiaanse eiland Lampedusa waren aangekomen.

Minister Roberto Maroni (Binnenlandse Zaken) verwijt Brussel te weinig mee te werken. ''In Brussel vragen ze om een formeel verzoek voordat ze in actie kunnen komen. Wel, dat verzoek is vandaag uitgegaan''.

Van Rompuy zei bereid te zijn de zaak snel aan de orde te stellen bij regeringsleiders van de EU-landen.