Caïro - Egyptische media hebben maandag bericht dat de gezondheidstoestand van de vrijdag afgetreden president Hosni Mubarak erg slecht is.

Het dagblad al-Masri al-Youm meldde op gezag van betrouwbare bronnen dat de 82-jarige ex-president in coma ligt. Hij zou sinds zaterdagavond niet meer bij bewustzijn zijn geweest.

Het officiële dagblad al-Gumhouriya (de Republiek) meldde dat Mubarak ''in een psychologisch gezien erg moeilijke toestand verkeert''.

Hij lijkt erg depressief en weigert behandeling, aldus de bronnen van al-Gumhouria in Sharm al-Sheikh, de verblijfplaats van de man die van 14 oktober 1981 tot 11 februari dit jaar de Egyptische president was. Volgens sommige geruchten heeft Mubarak een beroerte gehad.

Sharm al-Sheikh

Mubarak vertrok eind vorige week uit zijn paleis in Heliopolis, een voorstad van Caïro, naar zijn residentie in de badplaats Sharm al-Sheikh in het zuiden van Sinaï. Vrijdag werd gemeld dat Mubarak die dag naar Sharm al-Sheikh was uitgeweken, maar volgens het bericht van de Egyptische krant al-Masri al-Youm vertrok Mubarak donderdagavond al naar die badplaats.

Die avond werd een toespraak uitgezonden van de president, die bekendmaakte bevoegdheden over te dragen aan vicepresident Omar Suleiman. Volgens geruchten in Caïro viel Mubarak twee keer flauw tijdens de opnames van de toespraak.

Behandeling

De voormalige president is onder behandeling in zijn woning in Sharm al-Sheikh. Het is nog onduidelijk of hij naar een ziekenhuis moet worden gebracht. Hij werd vorig jaar maart in Baden-Baden, Duitsland, aan zijn galblaas geopereerd.

In 2004 werd hij, ook in Duitsland, aan zijn rug geopereerd. Zondag bevestigde premier Ahmed Shafiq dat Mubarak in Sharm al-Sheikh is. Geruchten doen al sinds vrijdag de ronde dat Mubarak naar het buitenland is uitgeweken.

Lees alles over Egypte op onze special.

Volg berichten op Twitter via NUlive.