CAIRO - Tegen de wensen van de betogers in blijft regering van Egypte voorlopig aan in aanloop naar een nieuwe democratisch gekozen burgerregering. Organisatoren van de massale betogingen blijven waakzaam.

De Egyptische Hoge Raad van de Strijdkrachten heeft zaterdag de zittende regering van Egypte, die nog is benoemd door de opgestapte president Hosni Mubarak, gevraagd aan te blijven totdat een nieuwe regering is geformeerd.

De harde kern van betogers op het Tahrirplein in Caïro heeft laten weten niet weg te gaan voordat de revolutie een feit is.

De betogers eisen dat de legertop hun eisen inwilligt. Ze willen dat het onlangs ingestelde kabinet en het parlement hun functies neerleggen.

Burgerregering

De legerleiding heeft tevens gezegd uiteindelijk de macht over te willen dragen aan een gekozen burgerregering.

"Het leger kijkt uit naar een vreedzame overgang naar een vrij, democratisch systeem, waardoor het een gekozen burgerautoriteit toegestaan wordt het land te leiden en een democratisch, vrij land op te bouwen", aldus een woordvoerder van het leger.

Israël

De legerleiding herhaalde nog eens dat het land zich zal houden aan internationale overeenkomsten.

Hiermee wordt tegemoet gekomen aan zorgen van bondgenoten dat het vredesverdrag tussen Egypte en Israël in gevaar zou kunnen komen door het aftreden van Mubarak.

President Mubarak legde vrijdag zijn functie neer na aanhoudende betogingen tegen hem. Het leger heeft sindsdien de macht in handen.

Raad van Behoeders

De betogers zijn bezig met het vormen van een zogeheten Raad van Behoeders die de revolutie moet bewaken en moet onderhandelen met de Hogere Raad van de Strijdkrachten. Dat heeft een van de betogers op het plein laten weten.

De raad van de betogers zal gedurende de transitieperiode oproepen voor betogingen kunnen doen of juist een oproep doen niet te gaan betogen, aldus de man op het Tahrirplein in het centrum van Caïro.

De groep zei zaterdag op een persconferentie dat er wekelijks gedemonstreerd gaat worden om zo druk te blijven uitoefenen op het leger om democratische hervormingen door te voeren.

Presidentiële raad

Ook eisen ze een presidentiële raad, met daarin vier burgers en een legerfunctionaris, als landsbestuur, een nieuwe grondwet en vrijheid voor de media en belangenverenigingen.

Verder willen ze dat de noodtoestand wordt opgeheven. Het leger versoepelde wel de avondklok, die sinds 28 januari in grote steden van kracht was.

De Hoge Raad van de Strijdkrachten heeft niet toegezegd dat deze eisen worden ingewilligd, maar heeft dit ook niet uitgesloten.

Jongeren

Een andere groep betogers heeft de Revolutionaire Jongeren Unie opgezet, die vanuit een tent op het Tahrirplein wordt gerund. Binnen enkele uren zou de kersverse groepering al 14.000 leden hebben ingeschreven. Ze eisen democratische hervormingen.

Politie

Ondertussen gingen in de stad Ismailia honderden agenten en leden van de geheime politie de straat op om te betogen tegen hun meerderen.

Agenten zouden door de politietop gedwongen zijn op betogers te schieten. Ook trokken ze ten strijde tegen corruptie en eisten ze meer salaris.

De Egyptische bevolking heeft sinds de massale protesten op 25 januari burgerwachten ingesteld om de veiligheid te garanderen aangezien de politie is ondergedoken en vele duizenden gevangenen zijn vrijgelaten of ontsnapt.

Oud-ministers

Het Openbaar Ministerie van Egypte heeft oud-premier Ahmad Nazif en andere voormalige hoge bewindslieden van het Mubarak-bewind zaterdag een reisverbod opgelegd. Ze mogen het land niet uit.

Eveneens onder het reisverbod valt minister van Informatie Anas el-Fekky. Na de bekendmaking van het reisverbod trad de bewindsman af, zo meldde nieuwszender al-Jazeera later zaterdag.

Eerder hadden openbaar aanklagers al de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adli een reisverbod opgelegd. Al zijn tegoeden zijn bevroren.

Gevreesd wordt dat de gevallen kopstukken het land ontvluchten om mogelijke aanklachten wegens corruptie te ontlopen. Volgens waarnemers in Egypte willen de nieuwe machthebbers laten zien dat er een echte breuk is met de oude garde van de vrijdag opgestapte president Mubarak.

Lees het laatste nieuws over Egypte op onze special

Volg het nieuws over Egypte via NUlive

Betogers blijven