AMSTERDAM - Een rechtbank in Pakistan heeft zaterdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de voormalige militaire leider van Pakistan Pervez Musharraf. Hij wordt gezocht in verband met de moord op de voormalige Pakistaanse premier Benazir Bhutto in 2007.

Dat heeft de Pakistaanse staatstelevisie gemeld.

De rechter gaf Musharraf tevens opdracht om op 19 februari in de rechtszaal te verschijnen. Het is niet duidelijk op basis waarvan het arrestatiebevel is uitgevaardigd.

Aanhangers van Bhutto beschuldigen Musharraf er echter van bewust te weinig te hebben gedaan om haar veiligheid te garanderen. Ook zou hij geprobeerd hebben om na de moord de lakse houding van de regering in de doofpot te krijgen.

Een woordvoerder van Musharraf zei dat hij zich 'op een geschikt moment' voor de rechter zal verantwoorden. Hij wilde verder niet op de zaak in gaan.

Juridische problemen

Het arrestatiebevel betekent opnieuw juridische problemen voor Musharraf. De voormalige bondgenoot van de Verenigde Staten vertrok in 2008 naar Groot-Brittannië nadat hij was afgezet als president.

Ondanks zijn belofte terug te keren naar Pakistan en de leiding van een nieuwe politieke partij op zich te nemen is het door de bevelen van de rechtbank steeds onwaarschijnlijker dat hij daadwerkelijk terugkeert.