CAIRO - Waren de straten van de Egyptische hoofdstad Caïro in de nachtelijke uren nog vol met feestende mensen, in de ochtend is het grote opruimen begonnen.

Het leger wordt geholpen door duizenden vrijwilligers bij het weghalen van de obstakels, die de afgelopen weken door betogers zijn geplaatst rond het bekende Tahrirplein.

De dag begon op het plein met een massaal gebed. Na de religieuze bijeenkomst, gingen veel betogers verder met feestvieren.

Vuilniswagens reden af en aan om de troep van de revolutie af te voeren. Tanks parkeerden aan de zijkanten van de straat zodat er voldoende ruimte was voor de schoonmakers. Ook veel betogers droegen hun steentje bij.

Hoop

Het vertrek van president Hosni Mubarak heeft veel demonstranten hoop gegeven voor de toekomst.

Ze hopen dat er iets wordt gedaan aan de hoge werkloosheid onder jongeren en de armoede in het land. Ook eisen ze meer inspraak.

Toespraak

De voorzitter van de Hogere Raad van de Strijdkrachten, Mohammed Husein Tantawi Soliman, die de macht in handen heeft, zal naar verwachting in de loop van de dag een toespraak houden.

Dan moet duidelijk worden hoeveel toezeggingen de Raad wil doen aan de betogers. De legerleiding liet eerder weten dat zij niet zal ingaan tegen de wil van het volk.

''We willen niet geregeerd worden door het leger. We willen een coalitie met ervaren mensen'', aldus actievoerder Mohammed Rida vanaf het plein. Waarnemers vrezen nieuwe demonstraties als de Raad onvoldoende gehoor geeft aan de betogers.

Feestvierders

De feestvierders staken tot diep in de nacht vuurwerk af, reden met hun auto's toeterend door de straten en zongen liederen om hun overwinning te vieren.

Lachende militairen reden met hun tanks rond. Een aantal mensen maakte van de gelegenheid gebruik om met de militairen op de foto te gaan.

Moussa

Amr Moussa, de Egyptische secretaris-generaal van de Arabische Liga, wil dat de noodtoestand in zijn land zo snel mogelijk wordt opgeheven. ''Binnen zes of zeven maanden'', zei Moussa tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De noodtoestand is in Egypte al circa dertig jaar van kracht. Op de vraag of hij ambities heeft president van Egypte te worden, wilde Moussa geen antwoord geven. ''Het tijdstip voor die vraag komt later'', aldus Moussa.

Politie

Honderden Egyptische politieagenten zijn zaterdag de straat opgegaan in de stad Ismailia om te betogen tegen hun meerderen. Ze beweren dat de politietop zijn macht misbruikte en de agenten dwong om op antiregeringsbetogers te schieten. Dat zeiden deelnemers aan het protest.

Agenten in uniform en leden van de geheime politie liepen in een mars over de hoofdstraat van de stad met ongeveer 750.000 inwoners en scandeerden kreten als 'politie en mensen samen'.

Kritiek

De bevolking heeft woedende kritiek geuit op de politie die meerdere malen een gewelddadige confrontatie aanging met betogers, die tegen het regime van de inmiddels opgestapte president Hosni Mubarak betoogden.

De politie is ook beschuldigd van het vrijlaten van vele gevangenen uit verschillende gevangenissen in het land.

Burgerwachten

Door het toenemende geweld en de plunderingen in Egypte waren mensen genoodzaakt burgerwachten in te stellen om hun eigen veiligheid te garanderen.

De politie trad sinds de eerste massale betoging op 25 januari hard op tegen betogers. Zeker driehonderd mensen kwamen om. Maar na enkele dagen verdwenen agenten uit het straatbeeld in het land, waarop de toenmalige premier Ahmed Shaqif zei dat hij niet voldoende mensen had om de veiligheid in het land te waarborgen.

Volgens de betogende agenten was er ook sprake van grootschalige corruptie bij de politie. De hogergeplaatste politiefunctionarissen in Ismailia, aan het Suezkanaal, zetten agenten massaal bij hen thuis aan het werk als kok en privéchauffeur.

Volg het laatste nieuws over Egypte op onze special

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Egypte begint hoopvol