AMSTERDAM - De Egyptische president Hosni Mubarak is opgestapt. Mubarak draagt de macht voorlopig over aan een militaire raad.

Dat heeft vicepresident Omar Suleiman vrijdag gezegd in een korte verklaring voor de staatstelevisie.

"In de moeilijke omstandigheden die het land doormaakt, heeft president Hosni Mubarak besloten het presidentschap neer te leggen", zei Suleiman. "Hij heeft de raad van de strijdkrachten opgedragen de leiding te nemen over staatszaken."

De Egyptische strijdkrachten hebben verklaard niet te zullen ingaan tegen de wil van het volk.

Bekijk hieronder de verklaring van Suleiman

Tantawi

De militaire raad die de macht in Egypte heeft overgenomen, wordt voorgezeten door de minister van Defensie. Dat is veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi. De in 1935 geboren Tantawi werd in 1991 Mubaraks minister van Defensie en Militaire Productie.

Hij kreeg eind januari ook de functie van vicepremier, wat duidde op meer bestuurstaken voor Tantawi. Hij behoort tot de trouwste topfiguren uit de entourage van Mubarak.

Parlement 'opgeschort'

De raad zal volgens de nieuwszender al-Arabiya de regering ontslaan en het parlement ''opschorten''. Formeel zou de voorzitter van het Hooggerechtshof, Farouk Sultan, aan het hoofd van de regering gaan staan.

Wat de rol van de recent aangetreden vicepresident Suleiman onder het nieuwe regime wordt, is nog onduidelijk. Donderdag droeg Mubarak nog een groot deel van zijn taken aan Suleiman over.

Toespraak

Hij deed dat in een toespraak donderdagavond op de Egyptische staatstelevisie. Die redevoering werd al uren gespannen afgewacht, omdat alom werd aangenomen dat Mubarak zijn vertrek bekend zou maken. Toen dat niet het geval bleek, reageerden de demonstranten woedend.

Vrijdag werd op vele plaatsen in Egypte opnieuw massaal gedemonstreerd. Boze Egyptenaren liepen onder meer in een protestmars naar het presidentieel paleis van Mubarak in de Caïreense buitenwijk Heliopolis.

Sharm el-Sheikh

Volgens de pan-Arabische nieuwszender Al-Jazeera nam de opwinding onder de demonstranten bij het paleis snel toe, toen ze vrijdagmiddag een aantal helicopters uit het paleiscomplex zagen opstijgen.

Dat gaf voeding aan geruchten dat de president en zijn familie zouden zijn vertrokken. Al-Jazeera zelf meldt op basis van 'ingewijden' dat Moubarak zou zijn afgereisd naar zijn vakantieverblijf in de badplaats Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee.

Elders in Caïro blokkeerden duizenden demonstranten het gebouw van de staatstelevisie, die zij er van beschuldigden niet waarheidsgetrouw over de acties te berichten, zo meldt Al-Jazeera.

Feest

In de straten van Caïro is vrijdag direct na de bekendmaking een enorm feest losgebarsten. Mensen zwaaien met vlaggen en juichen.

Ze schreeuwen ''de mensen hebben het regime ten val gebracht''. Er is achttien dagen gedemonstreerd tegen Mubarak.

Moslimbroederschap

De Moslimbroederschap, de grootste Egyptische oppositiebeweging, heeft verheugd gereageerd op het aftreden van Mubarak.

De machtige islamitische organisatie bedankte de krijgsmacht ''die zich aan zijn belofte heeft gehouden''. Het leger heeft de macht van Mubarak en diens vicepresident Omar Suleiman overgenomen.

Overwinning

'Dit is een dag van overwinning voor het Egyptische volk'', zei kopstuk Mohammed el-Katatni van de Moslimbroederschap.

''Het belangrijkste doel van de revolutie is bereikt.'' Hij zei dat het wachten nu is op de volgende stappen van de militaire raad die het Noord-Afrikaanse land nu bestuurt.

Tunesië

Het vertrek van Mubarak is de tweede geslaagde volksopstand in Noord-Afrika in korte tijd. Op 14 januari stapte president Zine al-Abidine Ben Ali van Tunesië op na wekenlange protesten. Hij was sinds 1987 aan de macht geweest.

Andere regimes proberen met toezeggingen te voorkomen dat zij de volgende zijn die omvergeworpen worden.

Bekijk hier de live-beelden van Al-Jazeera op het Tahrirplein in Caïro.

Volg het laatste nieuws over Egypte op onze special

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Egypte viert feest