AMSTERDAM - De opstand in Egypte toont dat er een nieuw islamitisch Midden-Oosten op komst is waar geen plek is voor 'inmenging' van Israël en de Verenigde Staten. Dat zei de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vrijdag.

De Iraanse leider sprak ter gelegenheid van de herdenking van de islamitische revolutie die in 1979 een einde maakte aan het bewind van sjah Mohammed Reza Pahlavi en waardoor conservatieve geestelijken aan de macht kwamen.

De uitspraken van Ahmadinejad volgden uren nadat de Egyptische president Hosni Mubarak aankondigde dat hij de macht zou overdragen aan vicepresicent Omar Suleiman maar niet zou opstappen.

Herhaling

Iran, dat in de clinch ligt met de internationale gemeenschap vanwege zijn controversiële nucleaire programma, grijpt de protesten in Tunesië en Egypte aan als bewijs van een herhaling van zijn eigen islamitische revolutie.

"Ondanks alle ingewikkelde en duivelse plannen van het Westen, komt er een nieuw Midden-Oosten op zonder het zionistische regime en Amerikaanse inmenging, zonder plek voor arrogante machten", zei Ahmadinejad tegen de menigte.

Zeer kritisch

Iran is zeer kritisch geweest richting het Egyptische regime vanwege het pro-Amerikaanse beleid en de vredesovereenkomst met Israël.

Tegelijkertijd wordt de Iraanse regering in eigen land in het nauw gedreven vanwege haar steun voor de Egyptische opstand. De Iraanse oppositie heeft tot protestmarsen opgeroepen om solidariteit te betuigen aan de demonstranten in Egypte en de Iraanse overheid beschouwt dat als een poging om ook in Iran de antiregeringssentimenten aan te wakkeren.

Hardhandig ingrijpen

Er is voor hardhandig ingrijpen gewaarschuwd als de oppositie de straat op gaat. Veiligheidsdiensten pakten al meerdere leden van de oppositie op.

In Washington veroordeelde de woordvoerder nationale veiligheid van het Witte Huis, Tommy Vietor, de 'hypocrisie' van Iran om het Egyptische volk te steunen, maar in eigen land dissidenten de mond te snoeren.

De Britse televisiezender BBC meldde vrijdag dat het signaal voor de Perzische dienst vanaf donderdag vanuit Iran wordt gestoord. Volgens de BBC is het een poging om de uitgebreide berichtgeving over de Egyptische protesten te blokkeren.