BAKU - Azerbeidzjan overweegt serieus oorlog te gaan voeren met aartsrivaal Armenië over de de autonome regio Nagorno-Karabach. Dat heeft de Azerbeidzjaanse minister van Defensie, Safar Abijev, vrijdag gezegd tegen internationale vredesbemiddelaars in Bakoe.

Abijev zei dat Armenië zijn ''bezettingspolitiek'' moet staken in Nagorno-Karabach, waar etnisch Armeense separatisten met de steun van Armenië sinds begin jaren negentig de scepter zwaaien. ''Alleen dan is een vredesregeling mogelijk'', aldus de minister.

Abijev sprak met bemiddelaars van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Die proberen al jarenlang een oplossing te vinden voor het conflict. Overigens is het niet de eerste keer dat Azerbeidzjaanse functionarissen oorlogszuchtige taal over de kwestie uitslaan tegen het buurland.

Het conflict begon in 1988, toen de regio de onafhankelijkheid uitriep en steun eiste van Armenië. Begin jaren negentig leidde dat tot een oorlog, waarin meer dan 30.000 doden vielen.

De partijen sloten in 1994 een wapenstilstand. De enclave en zeven districten daaromheen die ook onder Armeens beheer staan, vormen ongeveer 20 procent van het grondgebied van Azerbeidzjan. Af en toe komt het tot gewelddadigheden met Azerbeidzjaanse troepen in het grensgebied aldaar.