LONDEN - Een portret van de Spaanse schilder Salvador Dali heeft donderdag bij een veiling van Sotheby's in Londen 13,5 miljoen pond (15,8 miljoen euro) opgebracht.

Nog nooit is zoveel voor een schilderij van een surrealistische schilder betaald. De 15,8 miljoen waren niet het hoogste bedrag dat een kunstwerk tijdens de veiling opbracht.

Een drieluik van de Britse schilder Francis Bacon ging voor ruim 27 miljoen euro in andere handen over.

Grote invloed

Op het portret van Dali uit 1929 is de Franse surrealistische dichter Paul Éluard afgebeeld. Dali ontmoette hem toen hij in 1929 in Parijs verbleef.

De ontmoeting had grote invloed op de artistieke en persoonlijke ontwikkeling van de toen 25-jarige schilder.

Lucian Freud

Bacon voltooide zijn drieluik Drie studies voor een portret van Lucian Freud in 1965. Beide kunstschilders, die elkaar in 1945 voor het eerst ontmoetten, hebben elkaar diverse keren afgebeeld.

Sotheby's had de waarde van het drieluik geschat op ongeveer 9,5 miljoen euro, maar doordat meer dan tien bieders uit vier continenten belangstelling ervoor hadden, schoot de prijs de hoogte in. Na meer dan zeven minuten bieden wist een anonieme koper het te bemachtigen.

Dramatische penseelvoering

Cheyenne Westphal, hoofd moderne Europese kunst van het veilinghuis, is niet verbaasd over de hoge opbrengst van het schilderij van Bacon, liet zij de BBC weten. ''Dit markante schilderij heeft alles waarnaar een verzamelaar in de huidige markt zoekt.

Het is een kunstwerk dat van de muur afspat met zijn briljante kleurgebruik en dramatische penseelvoering'', aldus Westphal. Het kunstwerk kwam kort na zijn voltooiing in het bezit van de verzamelaar die het nu te koop aanbood.