CAIRO - De Egyptische strijdkrachten hebben vrijdag de terugkeer naar het normale leven geëist. Ze stellen in een verklaring dat ze garant staan voor de hervormingen die president Hosni Mubarak wil doorvoeren.

Het leger zegt bovendien erop toe te zien dat er vrije en eerlijke verkiezingen komen. Het is de achttiende dag van grote betogingen tegen Mubaraks bewind, terwijl stakingen uitbreken die de economie dreigen lam te leggen.

Het leger, het machtigste instituut dat ook een groot deel van de economie in Egypte beheerst en exploiteert, is naar eigen zeggen bereid de noodtoestand op te heffen zodra de situatie in het land is genormaliseerd. Maar het waarschuwt dat het bedreigingen van de nationale veiligheid zal weerstaan.

De permantente noodtoestand in Egypte maakt het mogelijk dat Mubarak de afgelopen bijna dertig jaar onafgebroken aan de macht kon blijven.

Vertrek

Donderdagavond leek het vertrek van de 82-jarige Mubarak aanstaande. Gevoed door onder meer de mededeling van premier Ahmed Shafiq die tegen de BBC zei dat de president mogelijk zou opstappen, gonsde het van de geruchten dat Mubarak in een toespraak zijn aftreden bekend zou maken.

Tot grote woede van de honderduizenden betogers in Caïro en Alexandrïe, zei Mubarak in zijn speech op televisie dat hij aanblijft. Hij herhaalde zich bij de verkiezingen in september niet herkiesbaar te zullen stellen. Ook meldde de president dat hij "een deel van zijn bevoegdheden" overdraagt aan vice-president Omar Suleiman. Om welke bevoegdheden dat gaat, is echter nog steeds onduidelijk.

Badrawi

De secretaris-generaal van de Nationale Democratische Partij (NDP), de partij van president Mubarak die Egypte al decennia regeert, stapt later vrijdag op. Dat heeft Hossam Badrawi tegen de Arabische dienst van de BBC gezegd.

''Ik zal mijn ontslag in de komende uren bekendmaken'', zei Badrawi. Donderdag was hij een van de topfunctionarissen die verklaarde dat president Hosni Mubarak spoedig zou opstappen. Dat bleek later onjuist te zijn.

Badrawi is nog maar zes dagen partijleider. Hij staat bekend als een liberaal binnen de partij.

Er wordt al bijna drie weken gedemonstreerd in Egypte tegen Mubarak en zijn NDP.

Betoger

Een betoger is vrijdag in de Egyptische stad al-Arish gedood tijdens botsingen tussen de politie en een groep van circa duizend betogers.

De autoriteiten in de plaats in het uiterste noordoosten van het land zeiden dat er een vuurgevecht uitbrak toen de groep demonstranten een politiebureau belaagden. Ze wilden gevangenen bevrijden.

De groep had zich losgemaakt van een grote betoging tegen het bewind van president Hosni Mubarak.

Bekijk hier de live-stream van Al-Jazeera met beelden van het Tahrirplein.

Volg alles over de situatie in Egypte op onze special.

Volg reacties op Twitter via NUlive.

Leger eist einde betogingen