TEHERAN - Honderdduizenden Iraniërs zijn vrijdag samengekomen op een groot plein in de hoofdstad Teheran om de verjaardag te vieren van de islamitische revolutie in hun land. In 1979 verdreef het volk er de sjah, die de steun van de Verenigde Staten had.

Vele mannen, vrouwen en kinderen met vlaggen en spandoeken hebben zich ondanks de kou verzameld op het Azaziplein (Vrijheidsplein).

''We zullen snel een Midden-Oosten zien oprijzen zonder Amerika en het zionistisch regime en daar is geen ruimte voor arrogantie van het Westen'', zei president Mahmoud Ahmadinejad tegen zijn aanhangers.

De massa riep leuzen om de demonstranten in Egypte en Tunesië te steunen. ''Egyptenaren en Tunesiërs, jullie opstand is terecht en we staan achter jullie'', aldus de betogers.

En: ''Hosni Mubarak, gefeliciteerd met de opstand van je volk'', verwijzend naar de Egyptische president.

VS

Zoals gewoonlijk moesten de VS en Israël het ontgelden. ''Dood aan Amerika! Dood aan Israël'', riepen de betogers. De door de overheid georkestreerde betogingen worden live uitgezonden op de staatstelevisie.

De Arabische zender van de BBC is door de autoriteiten geblokkeerd. Volgens de zender is daartoe besloten wegens de intensieve berichtgeving over Egypte.

Ahmadinejad

President Ahmadinejad zette donderdagavond al de toon, toen hij felle kritiek uitte op de Westerse mogendheden en Iraans aartsvijand Israël.

''De arrogante machten staan op de rand van de ondergang'', zei de president op een receptie met diplomaten. Wijzend op de Amerikaanse militairen in Iraans buurlanden Afghanistan en Irak zei hij dat ''hun bases snel verwijderd zullen worden en bezettingen beëindigd''.

Ook kleinere steden in Iran vieren de 32e verjaardag van de revolutie.